Belföld

Felgyorsult az apadás a Tiszán

A kiskörei vízlépcsőnél beindított duzzasztás miatt a Tisza középső szakaszán felgyorsult az apadás, a vízszintcsökkenés napi üteme Szolnokig 30-60, Szegedig 14-30 centiméter között változik.

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) ügyeletese, Fodor György pénteken az MTI-nek elmondta, hogy az apadásnak köszönhetően a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán első fokúra, míg – a Hortobágy-Berettyó kivételével – a többi területen másodfokúra mérsékelték a készültséget. Azokon a helyeken, ahol a fővédvonalon a rézsű megcsúszott, ott a vízszinttől függetlenül harmadfokú készültség marad érvényben a hiba kijavításáig.

A Köti-kövizignél folyamatos figyelőszolgálat mellett tovább folynak az ideiglenes árvízvédelmi művek bontási munkálatai. Megkezdődött a tereprendezés is. A munkákban több mint kétezer ember, közel háromszáz közúti jármű, építőipari gép és vízi jármű vesz részt.

A Tisza Szolnoknál péntek éjjel éri el a 750 centiméteres, másodfokú védelmi készültséget igénylő vízszintet. A folyón az idei legmagasabb értéket április 21-én mérték, 1013 centiméterrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik