Belföld

Egyelőre két alelnöke lesz a parlamentnek

Egyelőre két alelnökről állapodott meg a parlamentbe jutott öt párt, az egyikre a kormányoldal, a másikra az ellenzék tesz javaslatot. Az alelnökök száma a bizottságok kialakításától függően még változhat.

Az öt Országgyűlésbe jutott párt kedd esti megállapodása szerint a két alelnök száma még nem végleges. A pártok képviselői megegyeztek abban is, hogy az alelnökök létszámát a bizottsági szerkezetről szóló megállapodás részeként, később állapítják meg. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője és Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez május végére, június elejére várható.

Az ülésrend kérdésében a pártok arról állapodtak meg, hogy a kormányoldalhoz legközelebb az MDF, majd a Fidesz és a KDNP foglal helyet. Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem ért egyet, ugyanakkor tudomásul veszi. A megállapodást a tervek szerint szerdán délután három órakor írják alá.

MSZP: az elnök személyében nem lesz meglepetés

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: az bizonyos, hogy a parlamenti elnököt az MSZP adja, ám nevet nem mondott. Annyit közölt: “nem hiszem, hogy nagy meglepetés lenne”. Erről a frakció hétfőn dönt – tette hozzá. A frakcióvezető-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy az alelnök jelölésének jogát átengedi az SZDSZ-nek, de az is elképzelhető, hogy átmenetileg e posztra is az MSZP jelöl, mivel a két alelnök jelölése csak átmeneti helyzet. Az eddigi öt alelnöki szerkezethez azonban nem ragaszkodnak. Katona elmondta, hogy úgy látja két eddigi legvitatottabb pontra, az alelnökök számára és a jelölés jogára, valamint az ülésrendre is sikerül megállapodásra jutni, amelyhez mind a két félnek a kompromisszumkészségére szükség volt.

Fidesz: három alelnök elég

Deutsch-Für Tamás elmondta: “az ellenzéki frakciók között megegyezés született a folyosói beszélgetések kapcsán” arról, hogy az ellenzék alelnök-jelöltjét a Fidesz adja, a jelölt személyéről a hétfői fideszes frakcióülésen döntenek. A Fidesz álláspontja szerint továbbra is életképes az 1990-2002 közötti gyakorlat, amikor három alelnöke volt az Országgyűlésnek. Az alakuló ülésig a bizottsági struktúráról nem tárgyalnak a pártok, erre vonatkozó javaslataikkal azt követően állnak elő.


Rubovszky György (KDNP) úgy véli a parlament nem képes két alelnökkel működni, így bővíteni kell az alelnökök létszámát. Az ülésrenddel kapcsolatban úgy fogalmazott: “van egy előterjesztés, amit mi kényszeredetten tudomásul veszünk”.


Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint az MDF számára elfogadható megállapodás született az egyeztetésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik