Belföld

Továbbra sincs egyetértés az alelnökök számáról

A pártok képviselőinek sikerült megállapodniuk a parlament alakuló ülésének napirendjéről, de a parlamenti alelnökök számáról és az ülésrendről továbbra sincs megegyezés - tudta meg az MTI az ülésről távozó politikusoktól.

A mai, második megbeszélésen az államfő képviseletében Tari Sándor, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője vesz részt a megbeszélésen. Az MSZP-t Szili Katalin házelnök, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Katona Béla és Göndör István frakcióvezető-helyettes, az SZDSZ-t Eörsi Mátyás ügyvivő, a Fideszt Deutsch-Für Tamás kommunikációs vezető és Rogán Antal frakcióvezető-helyettes, a KDNP-t Latorcai János és Rubovszky György országgyűlési képviselő, az MDF-et Hock Zoltán elnökhelyettes és Herényi Károly frakcióvezető képviseli.


Politikai “szkander”


Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az ülésről távozóban a sajtó képviselőinek elmondta: a bizottságokról nem esett szó, várhatóan a jövő hét végén tárgyalnak majd a kérdésről. Közölte azt is, hogy a pártok kivétel nélkül elfogadták és támogatták azt a javaslatot, amelyet az Országgyűlés főtitkársága tett az alakuló ülés napirendjére vonatkozóan. Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás kicsit a szkanderra emlékezteti, véleménye szerint a Fidesz és a KDNP nem akar megállapodni.


„Kilencven óta még soha nem fordult elő, hogy a parlament alakuló ülésének a részleteiről ne sikerült volna megállapodni. Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az ellenzék úgy érzi, most bebizonyítja, hogy annyira szörnyűségesek a kormánypártok, hogy most először nem lehet megállapodni – mondta. Közölte: felmerült például, hogy legyen több ellenzéki alelnök, mint kormánypárti. A liberális politikus ezt elfogadhatatlannak nevezte ugyanúgy, mint Deutsch-Für Tamás felvetését, hogy a Fidesz adja a házelnököt. „Ez csak azt mutatja, hogy mennyire abszurd ötletek is felmerülnek” – mondta, hozzátéve, hogy amíg ilyen javaslatok vannak, addig nehézkes a megállapodás.

Az első megbeszélésen nem volt megegyezés az alelnökök számáról és a parlamenti ülésrendről. A múlt csütörtökön tartott egyeztetésen a pártok egyetértettek abban, hogy át kell alakítani az Országgyűlés bizottsági struktúráját, és csökkenteni kell a bizottságok számát, azonban más-más álláspontot képviseltek az Országgyűlés alelnökeinek számát illetően.


A résztvevők kétórás szünet után, este hét órakor folytatják a keddi egyeztetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik