Belföld

Megrekednek a koalíciós tárgyalások?

Az SZDSZ elégedetlen a koalíciós tárgyalások alakulásával – tudta meg a Hírszerző. Ezt jelzi Kuncze Gábor hétvégi nyilatkozata is, miszerint nem érdekes számukra a koalíció, ha főbb programpontjaik nem valósulnak meg.

A Hírszerzőnek nyilatkozó egyik SZDSZ-es vezető szerint az MSZP le akarja darálni a liberális párt elképzeléseit. Mint mondta, „a nyilvánosság felé azt kommunikálják, hogy minden a legnagyobb rendben megy a koalíciós tárgyalásokon, de ha a részletekre kerül sor, már megpróbálják elmismásolni a reformokat, hogy a végén majd azt mondhassák, a mi akadékoskodásunk miatt nem sikerült megegyezni valamiben”.

A pártelnök azt mondta, ha nincs esély programjuk minél nagyobb részének megvalósítására, az SZDSZ nem lép koalícióra, és a „magyar demokrácia van annyira érett, hogy adott esetben a kormány külső támogatással, kisebbségben kormányozzon”.

Az internetes lap liberális forrása úgy vélekedett, „a szociknak már megint nagy az arca, és kezdenek előjönni ‘az SZDSZ-nek kötelessége lenne’ retorikával, valószínű ez verte ki Kunczénél is a biztosítékot”. A pártban egy hét alatt jelentős hangulatváltozás ment végbe: egyre többen kezdenek gondolkodni a „hogyan tovább egyedül”-ön.

„Az MSZP azt nem képes már megint megérteni a jelek szerint, hogy egy kis párt számára van egy határ, ahonnan túl nem hátrálhat, ugyanez történt Medgyessy menesztésekor, vagy a köztársaságielnök-választás idején is” – mondta a Hirszerző informátora.

A lap megkérdezett szocialista politikusokat is, egyikük szerint „most egy kicsit leültek a tárgyalások, most inkább mindenki arról beszél, hogy együtt vagy külön folytassuk-e tovább”. Az illető szerint egyébként „az SZDSZ lépése logikus, Kuncze mindig jó reálpolitikus volt, most is látja, hogy ez az egyetlen pont, ahol igazán érvényesítheti az akaratát, mert később nem lesz akadálya részünkről az MDF-el folytatott pettingnek”. Egyes konkrét ügyekben szerinte meg lehet majd környékezni adott esetben az MDF-et is, a szocialista frakció nem szorul rá feltétlenül az SZDSZ támogatására. „Nyilvánvaló, hogy a kormányprogramot nem szavazhatja meg Dávid Ibolya, de utólag egyes ügyekben már dönthet úgy, hogy támogat minket” – vélte a Hírszerző szocialista forrása.

A politikus szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc elkötelezett a reformok iránt, és a választások megnyeréséből adódó legitimációja miatt nem valószínű, hogy bármilyen elképzelésével szemben is erős belső ellenzék szülessen az MSZP-ben, így a legvalószínűbb, hogy végül lesz koalíció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik