Belföld

Még májusban megismerhetjük a főpolgármester-jelölteket

Még májusban megnevezik a fővárosi önkormányzatban frakcióval rendelkező pártok az októberi önkormányzati választásokon induló főpolgármester-jelöltjüket és döntenek a fővárosi listán szereplőkről - tudta meg az MTI kedden öt párt képviselőitől.

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke elmondta: két héten belül eldől, hogy Demszky Gábor indul-e ismét a főpolgármesteri posztért. Szerinte új helyzetet az jelentene, ha nem ezt tenné. Ha indul, természetesen támogatják őt. A politikus fontosnak tartja azt is, hogy mielőbb döntés szülessen a kerületi polgármester-jelöltekről is, akik közül többen várhatóan az MSZP támogatását is élvezik majd. SZDSZ-es képviselőktől az MTI megtudta, hogy Szolnoki Andrea várhatóan távozik a főpolgármester-helyettesi posztjáról. Az egészségügyi és a szociálpolitikai területet ez esetben Ikvai-Szabó Imre venné át. Az ő helyére, a gazdálkodásért felelős helyettesi posztra pedig Lakos Imre kerülhet.

Az MSZP-s frakció jó része cserélődhet

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy ezekben a kérdésekben Molnár Gyula budapesti pártelnök az illetékes. Molnár Gyula az MTI megkeresésére nem reagált. Más szocialista politikusok elmondták, hogy a pártelnök a frakciótagokkal folytatott korábbi egyeztetés után jelezte, hogy a 24 fős képviselőcsoport jó része cserélődhet. Változna a bizottsági elnökök és a főpolgármester-helyettesek többsége is. A várhatóan a közterület-fenntartó rt.-hez távozó Vajda Pál posztjára aspirál Somlyódy Csaba, a tulajdonosi bizottság elnöke és két országgyűlési képviselő, Hagyó Miklós és Horváth Csaba. Schiffer János posztjára Gy. Németh Erzsébet jelenlegi frakcióvezető az esélyes. Schiffer ezt követően állami poszton dolgozna tovább. A frakcióvezetői tisztségre várhatóan Hunvald György, a VII. kerület jelenlegi polgármestere pályázik.

A Fidesznél Tarlós is esélyes

Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke elmondta, hogy a fővárosi polgármester-jelöltekről első körben a jövő héten foglalnak állást. Vita esetén a párt országos választmánya dönt. A főpolgármester-jelölt nevét nem kívánta megnevezni, annyit azonban elmondott, hogy a sajtóban szereplő Tarlós István III. kerületi polgármester neve megtalálható az esélyes hat személy között. A politikus szerint mivel a párt Budapesten az idén jobban szerepelt az országgyűlési választásokon, mint négy éve, ezért „a belső közvélemény” nem igényel nagy változást a fővárosi listán. A szocialistákhoz képest biztosan kisebb lesz a cserélődés mértéke – tette hozzá.

MDF: Katona Kálmán?

Szőke László (MDF) frakcióvezető elmondta, hogy a jövő hónapban véglegesítik az önkormányzati választásokon indulók körét. Közölte, hogy még nincs testületi álláspont a főpolgármester-jelöltről, így csak Herényi Károly magánvéleményének tekinthető az, hogy Katona Kálmán lesz a jelölt. Az egyik aspiráns valóban ő – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy a párt önálló indulásra készül ősszel Budapesten, bár ebben sincs még döntés.

A MIÉP listája a Jobbiktól függ

Zsinka László (MIÉP) frakcióvezető csupán annyit közölt, hogy később döntenek az önkormányzati választásokon indulókról, a lista ugyanis attól függ, hogy együtt vagy külön indulnak a Jobbikkal. A frakció tagjai az MTI-nek elmondták, hogy a MIÉP országos vezetése e héten várhatóan Zsinka Lászlót, a Fővárosi Közgyűlés legaktívabb képviselőjét nevezi meg főpolgármester-jelöltként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik