Belföld

A Fidesz kész megszavazni kétharmados törvényeket

Elképzelhető, hogy a Fidesz képviselőcsoportja megszavazza a kétharmados törvények módosítását, így például nyitottak az önkormányzati képviselők számának csökkentésére – mondta Navracsics Tibor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

„Elképzelhetőnek tartom, de az ördög a részletekben rejlik” – mondta Navracsics a műsorban arra a felvetésre, hogy a Fidesz megszavazza-e, ha olyan kérdések kerülnek terítékre, amelyekhez kétharmados törvények módosítására van szükség. Az ellenzéki párt új frakcióvezetője elmondta: az önkormányzati képviselők számának csökkentésére nyitottak, de véleménye szerint az önkormányzatiság olyan alapvető jog, amely minden települést megillet, ezért azt nem támogatják, hogy a kistelepüléseknek ne legyen önkormányzatuk.

A megyerendszer megszüntetéséről azt mondta: az igazi kérdés, legyen-e, és ha igen, milyen szerepe a középszintnek. Érdemes lenne megfontolni, hogy az államigazgatást és a önkormányzatot szintenként is elválasszák. Arra a kérdésre, miért vállalta el a frakcióvezetést, Navracsics kifejtette: amikor a Fidesz elnöksége tárgyalt a frakcióvezetői pozícióról, szóba került, hogy esetleg „új arcnak kellene a frakció élére kerülnie”. „Azért vállaltam el, mert ha magam is azok közé tartozom, akik belső fórumokon többször a megújulást szorgalmazták, akkor most nem mondhatom azt, hogy bocs, mégsem úgy gondoltam, hogy ennek pont most kellene elkezdődni” – tette hozzá.


„Az én csapatom a frakció”

Azért vállalta egy évre a posztot, mert ennyi idő ahhoz elég, hogy a megújulás meginduljon, és ezek után eldöntheti a frakció és maga is, hogy milyen típusú politizálásra van szükség a hátralévő három évben, ahhoz, hogy 2010-ben a Fidesz megnyerje a választást – mondta. Sokszor emlegették már valaki embereként a sajtóban, de nincsenek csapatai a Fideszben, és nem is akar bázist építeni a párton belül. „Az én csapatom a frakció” – mondta a politikus. A kommunikációs hibákat, a szétbeszélést a frakción belül folyamatos egyeztetésekkel, világos politikai álláspontok megfogalmazásával lehet kiküszöbölni – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy három – Fidesz, KDNP, MDF – jobboldali frakció kialakulásával „meghalt-e az egy a tábor, egy a zászló koncepció”, Navracsics Tibor azt felelte, nem, hiszen véleménye szerint ez mindig azt jelentette, több szervezet működik a Fideszen belül. Hozzátette: a KDNP sincs a „falakon kívül”, hiszen a frakciószövetség mindennapos egyeztetést jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik