Belföld

Navracsics a Fidesz frakcióvezetője

A pártelnök kabinetfőnökét választották a Fidesz és Semjén Zsoltot a KDNP frakcióvezetőjévé a két párt hétfői frakciószövetségi ülésén. Mindketten egy évre vállalták a megbizatást. Korábban több fideszes, prominens politikus visszautasította a felkérést.


Navracsics Tibor

1966-ban született Veszprémben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1990-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Veszprémi Városi Bíróságon, majd a Veszprém Megyei Önkormányzatnál dolgozott. 1993-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen lett tanársegéd. 1997 óta előbb adjunktusként, majd a mai napig docensként oktat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1999-ben doktorált politikatudományból. 2003-tól a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöki kabinetfőnöke.

Zárt ajtók mögött ülésezett hétfő délelőtt a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége, amelyen megválasztották a két képviselőcsoport vezetőit is.


Navracsics Tibor, aki először lett parlamenti képviselő, egy évre vállalta a frakcióvezetői posztot. “A frakció belső szerkezetét még nem alakítottuk ki, hiszen ezt még a kormányzat sem tette meg” – jegyezte meg Navracsics, rámutatva: kizárólag a legalapvetőbb kérdésekben jutottak megállapodásra a mai frakciószövetségi ülésen.


Saját munkájáról szólva kifejtette: az alkotói ellenzékiség fogja jellemezni. Mint fogalmazott, a párt saját és választói álláspontját fogja képviselni. Az ülésen Répássy Róbertet választották frakcióigazgatónak.


A KDNP alakította a harmadik legnagyobb frakciót


A KDNP-képviselőcsoportja 23 fővel alakult meg, frakcióvezetője Semjén Zsolt lett, aki a részletekről szólva elmondta: a frakcióvezető-helyettes Rubovszky György lett, míg Harrach Pétert a parlament alelnökének jelölik. Semjén közölte: a 62 éves párt ötödik frakciója alakul a Parlamentben.


A frakció tagja lett többek között Simicskó István, aki eddig a Fidesz színeiben szerzett mandátumot és az Orbán-kormány államtitkára volt, Nógrádi László volt közlekedési miniszter, és Nagy Andor, aki Orbán Viktor kabinetfőnöke volt a Fidesz kormányzása idején.


A KDNP-frakció tagjai: Semjén Zsolt, Rubovszky György, Latorcai János, Lukács Tamás, Molnár Béla, Harrach Péter, Soltész Miklós, Nógrádi László, Nagy Kálmán, Básthy Tamás, Puskás Tivadar, Deák András, Móring József, Kuzma László, Hargitai János, Nagy Andor, Firtl Mátyás, Lanczendorfer Erzsébet, Salamon László, Simicskó István, Szászfalvi László, Medgyasszay László és Hoffmann Rózsa.


Sokan nem vállalták


Korábban a Fidesz prominensei, Áder János, Pokorni Zoltán és Varga Mihály is visszautasították a felkérést. Áder János, aki az előző parlamenti ciklusban vezette a frakciót, a választások után már jelezte, hogy nem kívánja folytatni a munkát a képviselőcsoport élén. Pokorni Zoltán pedig azért nem kívánja a munkacsoportot vezetni, mert a jövőben a XII. kerület polgármestereként és a budapesti képviselőtestület tagjaként szeretne politizálni. Varga Mihály, a párt alelnöke pedig pénzügyi szakpolitikus szeretne maradni.


A „munka, otthon, család” szlogen mutatja az irányt


Az új frakcióvezető a magas színvonalú szakmaiságot tartja elsődlegesnek a képviselőcsoport munkájában. „Elsődleges, hogy a törvényhozásban a jó minőségű szakmai munkát végző frakció megalapozott álláspontokat képviselhessen” – mondta. Arra a kérdésre, hogy milyen törvényjavaslatokkal készülnek, Navracsics Tibor úgy válaszolt: először meg kell várni, milyenek a kormányzat elképzelései, bár – mint mondta – a Fidesz választási programjában szereplő „munka, otthon, család” jelszó jól jelzi, hogy milyen politikai irányt követnek majd a parlamenti munkában.


A munkamegosztást illetően elmondta: a frakciószövetség elnöksége stratégiai jellegű kérdésekben, a két frakciót, vagy a viszonyukat érintő dolgokban dönt, az olyan nagyobb jelentőségű ügyekben, amelyek túlmutatnak a mindennapi törvényhozó munkán. A frakcióvezetőhöz a törvényalkotói-parlamenti munka és a szakértői tevékenység összehangolása tartozik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik