Belföld

Koszos portál – lehangoló város

Egy vonzó, lüktető város képéhez nem tartoznak hozzá az otromba, lehangoló látványt nyújtó leragasztott, koszos portálok, bezárt, elhanyagolt üzlethelyiségek, kapualjak. Mindez rontja a főváros imázsának megítélését, kulturális levegőjét – ezt felismerve indít csatát a Főpolgármesteri Hivatal a jelenség ellen.

Az elhanyagolt portálok, lerobbant üzlethelyiségek képének megváltoztatása a kerületi önkormányzatok és a főváros együttes feladata lenne. Sok mindent tehettek volna, de nem tették meg: ezen szeretnének változtatni a közeljövőben. Kiszivárgott hírek szerint Schiffer János főpolgármester-helyettes a belváros kerületeinek vezetőit holnapra hívta „kupaktanácsra”, hogy az ügyet kibillentsék a holtpontról.

A minimum, amit eddig is megtehettek volna a városgazdák, hogy néha kitakaríttatják az üres helyiségeket, a kirakatüvegeiket megszabadíttatják a kéretlen plakátoktól. De nem jutott ennyi figyelem sem az ügynek. A főváros nem utasíthat erre, és csak vélelmezi, hogy az üzletek bérleti díjának mérséklésével, esetleg kezdeti teljes elengedésével gyorsabban üzemeltetőt-karbantartót lehetne találni. Különösen igaz ez a forgalmasabb negyedekre, utakra, így a Körút hosszabb szakaszaira, az Emke környékére, a Rákóczi útra, a Keleti pályaudvar környezetére, hogy csak a szembeszökő példákat említsük. A napokban átadott New York Palota vidéke például ma még némileg lehangoló, de a patinás épület megújulása talán magához vonzza az üzletembereket is, a portálok megújulnak hamarosan.

A holnapi diskurzustól azt remélhetik a főváros polgárai, hogy a kerületek képviselői hasznos ötletekkel érkeznek és az V., VI., VII., VIII. és IX. kerület, tehát a pesti belső negyedek fellendítésére nagyobb gondot fordítanak, új terveket szőnek. A vendégfogadó főváros érdekei szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik