Belföld

SZDSZ: meg fogunk állapodni a liberális biztosítási rendszerről

Az SZDSZ egészségügyiminiszter-jelöltjének „egyelőre úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció meg fog állapodni a biztosítási rendszer liberális átalakításáról". A liberálisok az élettársi kapcsolatban élők gyermekeinek támogatását is szorgalmazzák.

Molnár Lajos, a Liberális Egészségügyi Tanács délelőtti üléséről szóló csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: „Mi úgy gondoljuk, hogy miután nincs másik javaslat, ezért egyelőre úgy tűnik, hogy a kormánykoalíció meg fog állapodni a biztosítási rendszer liberális átalakításában”. Kiemelte: a koalíciós felek véleménye megegyezik abban, hogy olyan biztosítási rendszert kell kialakítani, amely megszünteti a betegek és az orvosok kiszolgáltatottságát, érvényesíti a szereplők döntési szabadságát, és erősíti a versenyt a betegek érdekében. Elsődlegesen olyan rendszert kell kialakítani, amelyik átláthatóan, hatékonyan hasznosítja az egészségügyre jutó forrásokat, és létre kell hozni egy olyan új szolidaritást, amelyik biztosítja a megfelelő forrásokat az egészségügy működtetéséhez – mondta.

Kérdésre válaszolva Molnár elmondta: készek bármilyen új, kompromisszumos javaslatról tárgyalni, de egyelőre ilyen javaslat nincs. Hozzátette: a tárgyalások hétfőn folytatódnak.

Az SZDSZ az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a liberális párt módosító javaslatot fog benyújtani az élettársak által nevelt gyermekek egyenjogú támogatása érdekében, mivel az új parlament legelső és legfontosabb feladatainak tartja a családtámogatási rendszer átalakítását.

Az SZDSZ közleményében hangsúlyozza, hogy a liberális párt egyetért Takács Albert helyettes ombudsmannal, és támogatja azt a felvetését, miszerint a házastársi és élettársi kapcsolatot egyenjogúsítani kell a családtámogatásnál is. Mint írták, a szabad demokraták változtatni kívánnak azon, hogy a törvény ma még nem biztosítja a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket akkor, ha a szülők egymás gyermekeit egy háztartásban, de élettársi közösségben nevelik.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében jelentette be, hogy a családtámogatások rendszerét szabályozó törvény módosítására tett javaslatot az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszternek annak érdekében, hogy az élettársi közösségben nevelkedő gyermekek a családi pótlék összegének megállapításánál azonos elbírálás alá essenek a nagycsaládban élő gyermekekkel. Takács Albert megállapította, hogy a családok támogatásáról szóló jogszabályok nem szólnak az élettársi közösségben élők gyermekeiről, így az ilyen körülmények között élő gyermekek szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése nem szerepel a törvény céljai között. Ennek következtében viszont ezek a gyermekek a kedvezmények és támogatások megállapításakor hátrányt szenvednek az olyan gyermekekkel szemben, akik nagycsaládnak minősülő közösségben élnek.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi, május 26-án jár le az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese által megfogalmazottak véleményezésére kitűzött határidő, s a választ Göncz Kinga miniszter „a megadott határidőn belül eljuttatja Takács Alberthez, s ezt követően a benne foglaltakról tájékoztatja a sajtót is”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik