Belföld

Az SZDSZ-é lehet az egészségügyi tárca

A HVG és a Heti Válasz úgy értesült, hogy a liberálisoké lehet az egészségügyi tárca. Gyurcsány Ferenc bizalmi körét, Szilvásy Györgyöt, Kiss Pétert, Veres Jánost, Kóka Jánost, Gál J. Zoltánt biztos befutónak tartják a kormányban.

A HVG csütörtökön megjelent írása szerint a miniszterjelöltek formálódó névsora alighanem csak Gyurcsány Ferenc és legszűkebb köre előtt ismert. A lapnak a múlt heti balatonőszödi koalíciós egyeztetés „inkognitót kérő részvevői” nyilatkoztak, akik szerint leghamarabb két, de inkább három hét múlva alakulhat meg az új Gyurcsány-kormány.

A múlt heti koalíciós tanácskozás egyes MSZP-s résztvevői a névsor eltitkolását azzal magyarázták, hogy ha mindkét párt elfogadja a kormányprogramot, utána lényegesen egyszerűbb konszenzusra jutni a tárcavezetők személyében. „Az SZDSZ így kevésbé tud zsarolni” – tette hozzá a lapnak nyilatkozó egyik „szocialista prominens”.

A HVG informátorai szerint Gyurcsány néhány bizalmi emberének egész biztosan helye lesz a kabinetben. Közöttük emlegetik a miniszterelnök régi bizalmasát, Szilvásy Györgyöt, mint lehetséges kancelláriaminisztert, Kiss Pétert, aki a gazdasági tárcát kaphatja meg, továbbá Veres Jánost és Kóka Jánost. A lap szerint nem inog a széke Gál J. Zoltánnak, a MeH politikai államtitkárának sem.

12 minisztérium, összevont kulturális tárca

A kormányzati struktúráról annyi látszik biztosnak, hogy 12 minisztérium maradna a jelenlegi 15 helyett, az SZDSZ pedig három bársonyszéket kapna, amelyek között azonban nincs ott az oktatási tárca. Várhatóan összevonják az oktatási és a kulturális tárcát, amelynek vezetésére Hiller István az esélyes, aki előbb-utóbb átadhatja majd az MSZP-elnökséget a Gyurcsány-csapat valamelyik tagjának.

Liberálisoké az egészségügy, de nincs több biztosító

A HVG úgy tudja, a liberálisok megszerezték a kampányuk leghangsúlyosabb elemét alkotó egészségügy irányítását, igaz, cserébe el kell fogadniuk, hogy nem valósul meg – legalábbis egyelőre – a párt által preferált több-biztosítós modell. A tárca irányítójaként Molnár Lajost, illetve Kóka Jánost emlegetik. Utóbbi politikusnak egyébként mindhárom „SZDSZ-gyanús” poszt kapcsán felmerült a neve, köztük az infrastrukturális minisztérium kapcsán is, amelyet a gazdasági tárca kettéválasztásával hozhatnának létre. Az igazságügyi tárcát Fodor Gábor kaphatná meg, azonban ha azt igazságügyi és közbiztonsági minisztériummá alakítják, akkor az a szocialistáké lehet. Ebben az esetben az igazságügy – az európai ügyekkel kiegészítve – lehetne a kisebbik kormánypárté.

Surányi tárcát kaphat

Egyes hírek szerint MSZP-jelöltként, de a liberális szellemiséget erősítendő, Gyurcsány Ferenc kormányfő Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökét igyekszik megnyerni költségvetési és kincstári miniszternek. Botka László lehet a belügyminiszter, a titkosszolgálatok irányítását, vagy a honvédelmi tárca politikai államtitkári posztját Vadai Ágnes kaphatja meg. A honvédelmi tárca vezetésére Iváncsik Imre, jelenlegi politikai államtitkár esélyes, Juhász Ferenc a képviselői és pártmunkában tervezi a folytatást.

Heti Válasz: kompromisszum az egészségügyben

A Heti Válasz csütörtöki cikke szerint a kulcskérdésekről, köztük az egészségbiztosítás jövőjéről már korábban megegyezett a miniszterelnök és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök. Erre utalhat, hogy a téma kapcsán a szabad demokraták feltűnően sokszor emlegetik a kompromisszum szót. Kiszivárogtatások szerint az SZDSZ kapná a tárcát, de egyelőre le kellene mondania a „több-biztosítós álmokról”.

Az egészségügyi körök jelzésként értékelik, hogy szakértőként nem Kiss József, az Országos Egészségbiztosítás Pénztár (OEP), és nem is Kökény Mihály volt miniszter kapott meghívót a koalíciós egyeztetésre, hanem Székely Tamás, az OEP második embere.

A lap szerint Gráf József marad az agrárminiszteri székben, élvezi a miniszterelnök bizalmát Veres János pénzügyminiszter, csakúgy, mint Gál J. Zoltán. Szilvásy Györgyöt is „miniszteriábilis” emberként tartják nyilván. A lap is úgy értesült, hogy Vadai Ágnes veheti át a titkosszolgálati ügyek irányítását, ugyanakkor a HVG-vel szemben a Heti Válasz úgy tudja, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pozíciója erős.

A gazdasági csúcstárca esélyei között szerepel Bajnai Gordon, a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke. Kóka János „elhalászhatná” Molnár Lajos elől az egészségügyi tárcát, de kormányzati körökben még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Rácz Jenő a bársonyszékben maradhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik