Belföld

Lecsúszott az éremről a hokiválogatott

A negyedik helyen végzett a magyar válogatott az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, miután a záró fordulóban 6-3-ra kikapott a japán csapattól.

Tudni lehetett, amennyiben Pat Cortina szövetségi kapitány együttese pontot szerez, akkor a harmadiknál rosszabb helyen nem végez. Erre minden esély adott volt, hiszen az előző két mérkőzésén a japánok még gólt sem lőttek (3-0 és 7-0). Egy esetleges vereség negyedik pozíciót ért.

Kivédekezett emberhátrány után remek góllal szerzett vezetést a magyar válogatott: Ladányi, ahogy visszatért a büntetőpadról, lövés helyett kifogástalan passzt adott Kovácsnak, akinek nem okozott gondot az üres kapuba továbbítani. Kisvártatva Peterdit állították ki, és ezt már kihasználták a japánok. A védők nem tudtak felszabadítani, Ueno pedig úgy emelt a bal felső sarokba, hogy Budai nem látott semmit. A székesfehérvári hálóőrnek ez volt az első bekapott gólja a vb-n. Fordíthatott volna az ázsiai együttes, ám Nisivaki kísérletét védte Budai. A szünet előtti percben Horváth bombázott a hálóba, ám az ukrán bíró érvénytelenítette a találatot, mert Palkovics zavarta a kapust.

Elfáradt a csapat

A második harmad elején létszámfölényben a rivális öt komoly ziccert is kidolgozott, ám Budai remekelt. Aztán – amikor a magyarok kerültek emberelőnybe – Ocskay szépen húzta magára a védőket, passzát Palkovics korcsolyával maga elé tette, és gyors mozdulattal betalált. Az öt nap alatt negyedik összecsapását vívó magyarok lassan fáradni kezdtek, és a következő tíz percben három gólt is kaptak: előbb egy kapu előtti kavarodásnál Ogava egyedül maradt, és a fekvő Budai mellett nem hibázott. Később Budai megfogta Szato szólóját, ám amikor Obara került elé, a japán csatár berúgta a korongot, s noha ez szabálytalan, a bíró mégis megadta a találatot. Negyvenhárom másodperccel a pihenő előtt Szaito Takesi Svasznek ölelése közepette a magyar kapus lába fölött szerezte a negyedik japán gólt.

A záró felvonásra Budait Szuper váltotta a kapuban, de a 45. percben őt is felavatták: Jule emberelőnyben a jobb sarokba bombázott. Lélekben is feladta a magyar válogatott, és az ázsiaiak emberhátrányban kiugrás után növelték a különbséget Szato révén. Ladányi előtt azért adódott helyzet, Kikucsi nagyot védett vetődve. A hajrában még Vas villant, gyors lövése vágódott a léc alá, Palkovics pedig tovább faraghatott volna a hátrányból, de a pakk a felső lécről kipattant.

A magyarok alapvetően dicséretet érdemelnek a vb-n nyújtott teljesítményükért, azonban a német és a francia válogatott elleni erőn felüli teljesítmény sok energiát kivett a játékosokból, és emiatt aztán a japánok ellen már nem ment igazán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik