Belföld

Új választást kér egy körzetben a Fidesz

Püspökladányban a második forduló megismétlését, további öt körzetben a szavazatok újraszámlálását kéri a Fidesz. Egyet ezek közül már elutasított az illetékes választási bizottság.

Öt választókerületben kérte a szavazatok újraszámolását a Fidesz vasárnap 16.00 óráig a párt érintett képviselőjelöltjeinek, illetve a helyi választási testületek tájékoztatása szerint. Az eredetileg jelzett öt választókerületből egyben, a püspökladányiban a választások második fordulójának megismétlését kezdeményezi a nagyobbik ellenzéki párt, további egyben, Pest 15-ös számú választókerületében ugyancsak újraszámlálást kér.


Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombaton azt közölte, hogy Győr-Moson-Sopron megye 3-as számú választókerülete mellett Bács-Kiskun megye 5-ös számú, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as számú, Hajdú-Bihar megye 6-os számú és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületében kérik a szavazatok ismételt összegzését. Ezekben a választókerületekben egészen kicsi a szavazatkülönbség az első és a második helyezett között, rendkívül magas az érvénytelen szavazatok száma és a párt delegáltjai “sok szavazatszámlálási szabálytalanságról tudósítottak”, olyanokról, amelyek a végeredményt is befolyásolhatták – mondta a szóvivő.


Változás történt


A Fidesz szóvivője vasárnap azt mondta az MTI-nek, hogy az eredetileg jelzett öt választókerület közül egyben, Hajdú-Bihar megye 6-os számú, püspökladányi központú választókerületében a szavazás megismétlését kezdeményezik, mivel olyan bizonyítékok vannak a birtokukban, amelyek véleményük szerint ezt indokolják. Arra a kérdésre, hogy melyek ezek a bizonyítékok, nem kívánt válaszolni. Annyit mondott, hogy ezeket kedden hozzák nyilvánosságra. Az említett körzetben a szocialista Csontos János 50,76 százalékos eredménnyel győzött, míg a második helyezett Arnóth 385 szavazattal kevesebbet szerzett, ami a voksok 49,24 százalékát jelenti.


Szijjártó elmondta ugyanakkor, hogy kérték a szavazatok újraszámlálását a szombati nyilatkozatában nem említett Pest megye 15-ös számú, ceglédi választókerületében is. Pest megye 15-ös számú választókerülete választási bizottságának elnöke, Szép Tibor az MTI-nek megerősítette, hogy beérkezett a Fidesz kérelme.


Ahol újraszámlálást kértek


Az ötből egy helyen már döntés is született. Elutasította Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivőjének fellebbezését, a szavazatok újraszámlálásával kapcsolatos kezdeményezését vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság, egyúttal helybenhagyta a 3. számú győri országgyűlési egyéni választókerület választási eredményét megállapító döntést – mondta Schmuck Tamás, a területi választási bizottság elnöke az MTI-nek. Szijjártó Péter, a 3. számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a választás második fordulóján a második helyre került a győztes Balogh József (MSZP)mögött, 127 szavazattal kapott kevesebbet riválisánál.


A másik négy körzetben még nem dőlt el, hogy lesz-e újraszámlálás. A ceglédi választókerületben Földi László, a Fidesz képviselőjelöltje 99 szavazattal maradt le Czinege Imre szocialista jelölt mögött. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as számú választókerületében Molnár Oszkár kérte a szavazatok újraszámolását, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, mindössze kilenc vokssal kapott kevesebbet MSZP riválisánál, Gúr Nándornál. Bács-Kiskun megye 5. választókerületében Endre Sándor, aki a Fidesz jelöltjeként 74 szavazat különbséggel végzett a második helyen a választások második fordulójában, fellebbezést nyújtott be a törvényes határidő lejárta előtt – közölte az MTI-vel vasárnap a választókerületi választási iroda vezetője.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje, Tóth András 393 vokssal maradt le a szocialista jelölt, Demendi László mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik