Belföld

Súlyos mérgezést kaptak öten házisonkától

Egy ember meghalt, négyet kórházban kezelnek, mert nem megfelelően elkészített házisonkát ettek- közölte a TV2 kereskedelmi televízió Tények című hírműsora.

A betegeket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban ápolják. Zacher Gábor, a kórház toxikológus főorvosa elmondta: a négy beteg közül az egyiket lélegeztető gépre kellett kapcsolni, mert esetében a botulizmust okozó baktérium által termelt toxin miatt bekövetkezett mérgezés légzési zavarokhoz vezetett. A Péterfy Sándor utcai kórházban egy ember már meghalt a betegségben. A betegek olyan házilag készített füstölt sonkát ettek, amely feltehetően nem kellő alapossággal készült el.

A páclé és a füstölés nem volt megfelelő, így a sonka csont melletti részénél megtelepedtek a baktériumok.


A botulizmus ritka, életveszélyes mérgezés, amit a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreganyag okoz. Ezek a toxinok a legerősebb ismert méreganyagok közé tartoznak; súlyos ideg- és izomkárosodást okoznak. Zacher Gábor elmondta, hogy évente Magyarországon 8-10 embert kezelnek a ritka típusú mérgezéssel.

A Péterfy Sándor utcai kórházban mindössze egy mérgezés kezelésére elegendő ellenanyagot raktároznak, mert üvegje 1.500 euróba kerül, és egy-egy kezelés alkalmával három-négy adagot kell használni. Abban az esetben, ha egyszerre több embert kell kezelni, a gyártó céggel kell felvenniük a kapcsolatot, és utánrendelni. Ez történt most is, eddig két alkalommal rendeltek ellenagyagot Németországból – mondta Zacher Gábor.

A botulizmus tünetei hányinger, hányás, kettős látás, szorító érzés a torokban. A tünetek hirtelen kezdődnek, rendszerint 18-36 órával a méreganyagnak a szervezetbe kerülését követően. Akkor a legsúlyosabban a kórkép, ha a tünetek a szennyezett étel elfogyasztását követő 24 órán belül jelentkeznek. Az első jelek közé tartoznak a szájszárazság, a kettős látás, illetve az, hogy a beteg nem megfelelően látja a tárgyakat. Néhány betegben hányinger, hányás, gyomorgörcs és hasmenés az első tünet, másokban egyáltalán nem jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek. A botulizmus legnagyobb veszélye a légzési zavar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik