Belföld

Ma dől el a választás

Megérkeztek hazánkba a külföldön leadott szavazatok, melyek összesen 11 választókerületben fordíthatnak az eddigi eredményen.

Szomaton, azaz hat nappal az országgyűlési választások második fordulója után számolják össze 109 egyéni választókerület egy-egy szavazókörében a leadott voksokat, miután a szavazatszámláló bizottságok a Magyarországon leadott szavazatokhoz hozzákeverik a külképviseleteken leadott voksokhoz.

Tizenegy választókerületben csak a külföldről érkező szavazócédulák döntik el, ki juthat egyéni mandátumhoz az Országgyűlésben. Bács-Kiskun megye 2. és 4. számú választókörzetében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 8. sz. választókerületben, Győr-Moson-Sopron megye 2. és 3. számú választókerületében, Hajdú-Bihar megye 6. és 9. sz. választókerületében (Püspökladány és Hajdúböszörmény), Pest megye 4., 5., valamint 15. sz. választókerületében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú választókerületében nem dőlt még el véglegesen a választások kimenetele. Hat szocialista és öt fideszes politikus izgulhat.

A külföldön leadott voksok leginkább amiatt befolyásolhatják a végeredményt, mert több tízezer szavazatot tartanak vissza a rájuk váró urnákban. A második fordulóban egyébként 7949-en jelezték igényüket a külképviseleti szavazásra.

A pontos menetrend

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a külképviseletekről határidőben beérkezett urnák péntek délutáni felbontását követően a külképviseleteken leadott szavazatokat az érintett 110 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnökeinek szombaton 8 órától adja át az Országos Választási Központban.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok elnökei ezeket a korábban kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottsági elnökeinek adják át, akik a külképviseleti szavazatokat összekeverik a szavazókörben leadott – és április 23-án este meg nem számlált – szavazatokat tartalmazó borítékokkal. Ezt követően a szavazatszámláló bizottság megszámolja a szavazókörben leadott szavazatokat, és megállapítja a szavazóköri eredményt, majd az erről szóló jegyzőkönyvet – várhatóan szombaton a délutáni órákban – az OVB-hez továbbítja.

Külön utakon

Azért csak 109 szavazókörben számolják össze a szavazatokat ma, mert Kecskeméten a 2. számú választókerület választási bizottsága szerdán úgy döntött: a választókerületben a második fordulót a külképviseleti szavazás kivételével meg kell ismételni; a döntés értelmében május 7-én lesz a szavazás a választókerületben. Mivel a döntés nem jogerős, ebben a szavazókörben a szavazatokat tartalmazó urnákat szombaton nem bontják fel, azokat tovább őrzi a rendőrség és vagy a megismételt szavazás után keverik a kijelölt szavazókör szavazólapjaihoz, vagy – ha az első fokú döntés megváltozik, és mégsem kell megismételni a szavazást – a kijelölt szavazókör jelenleg is őrzött szavazataihoz számítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik