Belföld

Mi lesz május 1-jén?

Május elsején két nagygyűlés is lesz a Budapesten: az MSZP a Városligetbe, a Fidesz pedig a Budai Várba várja szimpatizánsait. Az idei május elseje valószínűleg nem múlik el botrány nélkül, a Liga ugyanis tüntetésre szólítja fel a dolgozókat. Az események miatt forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban.

Miért május elseje?

Május elseje, a munkásság nemzetközi ünnepe eredetileg a nyolcórás munkanapért folytatott harcban született. 1886. május 1-jén ugyanis a munkások százezrei tüntettek Amerika-szerte a nyolcórás munkanapért. Két nappal később a chicagói Haymarket téren véres összecsapásra került sor a tüntetők és a rendőrök között, több halálos áldozattal és számos sebesülttel. Az 1889-es párizsi II. Internacionálé a chicagói véres eseményekre emlékezve döntött úgy, hogy 1890. május 1-jén nemzetközi megmozdulást hirdetnek a nyolcórás munkanap bevezetéséért. Bár a felhívás eredetileg egyetlen alkalomra szólt, a május elsejei munkásfelvonulás hamarosan rendszeressé vált, 1891-ben már a brazil, orosz és ír munkások is felvonultak, és nyomukban évente egyre többen csatlakoztak a mozgalomhoz.

A Fidesz nagygyűlése délután négy órakor kezdődik a Budai Várban. Orbán Viktor ugyanis még április 23-án, a választások éjszakáján nagygyűlést hívott össze szimpatizánsainak május 1-jére. A programokról csak annyit tudni, hogy a pártelnök beszédet fog mondani.

A szocialisták majálist rendeznek

A Városligetben, a Napozó réten tartja idén is az MSZP hagyományos május elsejei majálisát. A programok 10 órakor kezdődnek, és ahogy a szervezők fogalmaznak, kifulladásig tartanak. A szocialisták két színpadot állítanak fel: a kisszínpadon gyermekprogramokkal várják a kicsiket, míg a nagyszínpadon többek között Koós János, Gergely Róbert, Bangó Margi, a United és a Fresh szórakoztatja az odalátogatókat.

A rendezvény azonban nemcsak a vörös lufiktól és szegfűs plakátoktól válik politikai rendezvénnyé, a ligetben ugyanis többek között beszédet mond Hiller István, az MSZP elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Tüntetés is lesz

Demonstrációra szólít a Liga Szakszervezetek május elsejére: a szervezet a sorozatos jogsértések ellen lép fel „Törvényességet a munkahelyen” mottóval. A tüntetés délelőtt 11 órakor kezdődik az Alkotmány utcában, a gyülekezés a Bajcsy-Zsilinszky utca felől lesz. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium előtt színpadot állítanak fel, ahol olyan munkavállalók mondanak majd beszédet, akiket valamilyen jogsértés ért munkahelyükön, és szakszervezeti vezetők is felszólalnak. Végül petíciót olvasnak fel Szili Katalinnak, a Parlament elnökének címezve. A szervezők körülbelül háromezer résztvevőt várnak.

Forgalomkorlátozások a fővárosban

Tilos megállni szombat éjféltől hétfő éjfélig a Felvonulási téren a Benczúr utca és a Damjanich utca között, a Hunyadi János út mindkét oldalán a Clark Ádám tértől számított 100 méter hosszon. Vasárnaptól hétfő este hat óráig szintén tilos megállni a Dísz tér teljes területén, a Tárnok utca mindkét oldalán, a Szentháromság tér teljes területén, és a Szentháromság utca mindkét oldalán az utca teljes hosszában.

Hétfőn reggel hat órától este nyolc óráig tilos parkolni az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kossuth tér között, a Kossuth téren a Vértanuk tere és a Szalay utca között, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Podmaniczky utca és az Alkotmány utca között, illetve hétfőn este hat óráig az Andrássy út mindkét oldali szervizútján a Kodály körönd és a Dózsa György út között.

A rendőrség tájékoztatása szerint lezárják az alagutat vasárnaptól hétfő hajnali négy óráig, továbbá a Clark Ádám teret és a Lánchidat. Hétfőn egészen délután négy óráig az autósok elől lezárják az Andrássy út főpályáját a Kodály körönd és a Dózsa György út között, illetve az Andrássy út szervizútját a Kodály körönd és a Dózsa György út között.

Hétfő este hatig szintén tilos behajtani a Dísz térre, a Szentháromság térre, a Tárnok utcába, a Szentháromság utcába, a Hunyadi út illetve a Palotai út sorompó és Vár közötti szakaszára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik