Belföld

Barroso, Blair és Merkel is gratulált Gyurcsánynak

Gratulált választási győzelméhez Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek José Manuel Durao Barroso, a Európai Bizottság elnöke hétfőn. Tony Blair, brit miniszterelnök telefonon gratulált a szocialista miniszterelnök-jelöltnek.

Brüsszelben ismertetett üzenetében a Japánban tartózkodó bizottsági elnök kiemelte: a választások Magyarország és az EU számára fontos időpontban zajlottak le. Barroso jelezte, továbbra is számít a kormányfő támogatására az EU ügyeiben, miután Brüsszel a két évvel ezelőtti bővítésből származó előnyök megszilárdítására, illetve a globalizáció kihívásainak kezelésére törekszik.

Az Európai Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a reformfolyamatot Magyarországon – hangoztatta Barroso, sikert kívánva Gyurcsánynak új mandátumában, és jelezve: azt várja, hogy folytatódik köztük a kitűnő munkakapcsolat.


A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal illetékese az MTI-vel Londonban közölte: Tony Blair telefonon hívta fel Gyurcsány Ferencet, és közölte vele, hogy nagy örömére szolgál a koalíció győzelme. A brit kormányfő szerint a választási eredmény a Gyurcsány Ferenc által mutatott vezetői képesség és reformelkötelezettség jutalma. Egyben megmutatja a reformok mellett elkötelezett, haladó balközép kormányok választási erejét is.


A brit miniszterelnöknek nagy örömére szolgált februári budapesti látogatása és részvétele egy kampányrendezvényen – ismertette Tony Blair hétfői nyilatkozatát a Downing Street 10 szóvivője.


Merkel személyes találkozóban bízik


Angela Merkel német kancellár hétfőn gratulált Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a magyarországi országgyűlési választáson elért sikerhez, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan alkalmuk nyílik személyes találkozóra. „Igen Tisztelt Miniszterelnök Úr, őszintén gratulálok a magyar parlamenti választásokon aratott győzelméhez” – állt a német kancellár levelében.


Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel ősszel találkozott már Berlinben, amikor a magyar miniszterelnök úton Londonba rövid időre megállt a német fővárosban, és rövid megbeszélést folytatott Gerhard Schröder távozó, és Angela Merkel kijelölt kancellárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik