Belföld

Részvételi csúcsot döntött a Critical Mass

Több mint harmincezer kerékpáros tekert végig Budapesten a harmadszor megrendezett kerékpáros felvonuláson – köztük volt Sólyom László is, akit unokái és testőrei kísértek el.

Az eddigi legnagyobb létszámú Critical Mass célja, hogy az emberek ne csak a hétvégéken, hanem munkába járáshoz is használják kétkerekűjüket – mondta el Kürti Gábor szervező. Szeretnénk, hogy sokkal több kerékpárút épüljön. A tavalyi felvonulás sikerét mutatja, hogy ennek segítségével tudtunk bekerülni a fővároshoz, és így idén 30 kilométer új kerékpárutat építenek. Eddig 145 kilométeren lehet tekerni, 500-600-nál már elégedettek lennénk, de 900 kilométer lenne a tökéletes – tette hozzá a szervező.

A Critical Mass idén a Föld Napja rendezvényeihez is szervesen kapcsolódik, amelynek programjairól 12 civil szervezet gondoskodott. A biciklisek már délután kettőkor gyülekeztek az indulásnál, és a résztvevők száma gyorsan nőtt. A rajt háromkor volt, ekkor mindenki a feje fölé tartott kétkerekűjével jelezte szimpátiáját. A menet az Újpesti rakpartról indult, majd a Petőfi hídon ért Budára, a bringások az Alagúton és a Lánchídon át érték el végcéljukat, a Felvonulási teret. Beigazolódott a szervezők előzetes félelme, a rakpartok és a többi út sem bírta a több tízezres tömeget. A felvonulók inkább tolták a bringákat, mint tekerték, sokan voltak, akik rövidítettek, így próbálták meg kikerülni a zsúfoltságot.

A Critical Mass tömegét Sólyom László és unokái, valamint testőrei is erősítették. A célba érve a köztársasági elnök úgy összegezte tapasztalatait az MTI-nek, hogy Budapesten keresztülbiciklizve az út szélén mosolygós embereket látott, az autósok azonban “idegesen néztek maguk elé”, bosszankodtak, hogy a kerékpárosok miatt meg kellett állniuk. “Lehetne így közlekedni, tehát nem szennyezni mindenki levegőjét, nem magunkat idegesíteni a dugóban. Ehhez kellenek bicikliutak. Minden normális nyugati nagyvárosban vannak olyan biciklisávok, ahol mindenki mehet, mindenhova el lehet jutni, ez kellene Budapesten is” – mondta a több ezer biciklis között Sólyom László a Felvonulási téren, hozzátéve, hogy szerinte ma már nem státusszimbólum az autó, inkább nyűg, bilincs az emberek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik