Belföld

Orbán: még nem dőlt el semmi

Délután ötkor megkezdődött a Fidesz nagygyűlése a Műszaki Egyetem előtt. A főváros bedugult, a BKV járműveire lehetetlen felférni. Orbán Viktor 18 óra 20-kor kezdte el beszédét. A párt elnöke szerint még nem dőlt el semmi.

A helyszínre érkezőket három ponton engedik a területre a Műegyetem rakpart elején. Az áteresztő pontokon háromnegyed ötkor percenként több mint 130-an haladták át – jelentette az MTI tudósítója. A FigyelőNet munkatársa a Műegyetem elől jelentette: öt órára teljesen megtelt a terület, a legtöbb szimpatizáns már zászlóval és narancssárga széldzsekivel felszerelkezve érkezett.
A Fidesz nagygyűlésén a Jobbik Magyarország mozgalom hívei is jelen voltak, néhány fiatal ugyanis „A Jobbik kampányváltásért kéri szimpatizánsait: szavazzon a Fideszre!” feliratú táblát tartott.


A Fidesz-KDNP budapesti kampányzáró nagygyűlése Szájer József szónoklatával kezdődött csütörtökön a Műegyetem rakparton. A színpadot, amely a Szent Gellért tér felé néz, a Műegyetem bejárata előtt állították fel, az egyetem kapuja és a tér között két kivetítőt helyeztek el, három helyszínre pedig hangfalakat állítottak.


Bod Péter Ákos a gazdaságról beszélt


A magyar gazdaság aggasztó helyzetéről és a valós statisztikai adatok kormányzati eltitkolásáról beszélt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Antall-kormány minisztere. A közgazdász a Műegyetemnél összegyűlt tömeg előtt úgy fogalmazott: a költségvetési hiány eltitkolása a rendszerváltás előtti időket idézi fel, amikor elhallgatták az ország valós helyzetét. Az adatok aggasztó képet adnak a gazdaság állapotáról, az utóbbi időben nemcsak Magyarország hitelbesorolása romlott, hanem a kormány reputációja is – tette hozzá Bod Páter Ákos, akit a múlt héten Orbán Viktor a polgári oldal közös miniszterelnök-jelöltének javasolt Dávid Ibolya MDF-elnökhöz írt levelében.


Ezt követően a szimpatizánsok tapssal köszöntötték a színpadra érkező budapesti jelölteket, a legnagyobb tapsvihart Rogán Antal, az ötödik kerület és Rátonyi Gábor Zugló jelöltje aratta. Majd többperces tapssal és „Viktor, Viktor” skandálásával köszöntötte a közönség a Fidesz elnökének színpadra lépését. Orbán Viktor budapesti nagygyűlésén ugyanazokat a témákat vetette fel, mint 3100 kilométeres kampánykörútjának vidéki állomásain. Beszélt a gazdaság rossz helyzetéről, az MDF-fel való viszonyáról, a vasárnapi teendőkről illetve a pártjához való hűségéről.


Orbán szerint most könnyebb, mint négy éve


Orbán Viktor 18 óra 20 perckor kezdte el beszédét. A párt elnöke kijelentette: a 110 még el nem dőlt egyéni választókerületben 70 mandátumot kell szereznie a Fidesznek, hogy ne alakíthasson ismét kormányt a jelenlegi koalíció. Orbán kiemelte: még nem dőlt el semmi. Hangsúlyozta: nehéz feladat lesz a kormányváltás, de könnyebb dolguk van, mint négy éve.


A párt elnöke beszédét a költségvetési hiány nagyságának taglalásával, és az államháztartási adat későbbi nyilvánosságra hozatalának problematikájával folytatta. “Az embereket megtévesztették” – közölte, hozzátéve, hogy az embereket a kormány becsapta, a költségvetés romokban van. Kitért arra, hogy antidemokratikus, “pult alatti politizálást” folytat a kormány. Orbán ezek után azt taglalta, hogy mi várna az országra, amennyiben ismét az MSZP-SZDSZ alakítana kormányt. “Az a feladatunk, hogy Magyarországot megmentsük mindattól, amelyet a szocialista-liberális kormány tervezne a következő időszakban” – mondta a pártelnök.


Orbán Viktor szerint az a feladatuk, hogy kinyissák azok szemét, akik az első fordulóban nem a Fideszre szavaztak, mert az MSZP megtévesztette őket. Mint fogalmazott, “úgy kell elmondani nekik, mi lesz, ha nem lesz kormányváltás, hogy ők is megértsék, el kell mondani, hogy munkanélküliség lesz, tömeges elbocsátások lesznek és elszabadulnak az árak”.


“Kétszer nyújtottuk ki a kezünket és ajánlottunk megállapodást. Nem rajtunk múlott, hogy nem jött létre a megállapodás” – közölte Orbán az MDF-fel való megegyezéssel kapcsolatban. A párt elnöke szerint ezek után is mindenképpen meg kell egyezni az MDF-fel, mert csak így lehet leváltani a kormányt. A pártelnök utalt arra is, hogy Dávid Ibolya csak azután hajlandó tárgyalni, ha a Fidesz megnyerte a választásokat. “Mindent a nemzet érdeke mögé fogunk rendelni” – mondta.


“A kampányt én vezetem, a Fidesz szövetséget én vezetem, az országépítők közösséget én vezetem, és mindaddig, míg megbíznak bennem, én is fogom vezetni” – utalt Orbán arra, hogy bár ő lemondott a miniszterelnök-jelölti posztról, nem tűnik el a politikai színpadról. Sőt, mindenkit biztosított arról, hogy számíthatnak rá.


“A nemzetnek szüksége van egy ilyen független és elkötelezett erőre, mint amilyenek mi vagyunk” – mondta Orbán. A pártelnök szerint a Fidesz útban van mind az MSZP-nek, mind az SZDSZ-nek és az MDF budapesti vezetésének, mind a nemzetközi nagyvállalatoknak, amelyek az utolsó bőrt is le akarják húzni rólunk. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy félre is álljunk” – tette hozzá.


Lehullott a lepel


Orbán szerint az SZDSZ-ről is lehullott a lepel, hiszen a szocialisták juttatták be őket a parlamentbe. Ráadásul a voksok 6 százalékát megkapó SZDSZ a 40 százalékot szerző Fidesznek akar fütyülni, meg akarják mondani, hogyan politizáljanak, milyen is egy igazi európai jobboldali párt – tette hozzá. Az MSZP-nek lehet fütyülni, a Fidesznek azonban nem.


Orbán ismét elmondta, hogy a Fidesz meg tudja oldani a magyar gazdaság válságát, megszorítások nélkül is. Hiszen ez egyszer már sikerült – fűzte hozzá Orbán. A párt elnöke a nyugdíjasokhoz is szólt: meg tudjuk Önöket védeni a magas gyógyszer- és gázáraktól. A fiatalokhoz is szólt, hozzátéve, hogy ők nem jöttek el az első fordulóban szavazni. “Hazátoknak szüksége van rátok, legyetek ott minél többen” – bíztatta voksolásra az ifjabb generációt. “Vasárnap reggel szedje össze magát minden fiatal és legyen kedves jöjjön el a szüleivel választani!”


A párt elnöke ezek után azokhoz szólt, akik az első fordulóban nem mentek el választani. “Nem lesz könnyű győzni, de lehetséges. Hinnünk kell abban, hogy az előttünk tornyosulú hegy magas, de fel lehet rá jutni” – zárta beszédét Orbán Viktor.


A rendezvény zárásaként a tömeg elénekelte a magyar és a székely himnuszt.

Azok, akik eddig még nem vettek valamilyen Fidesz-relikviát, a párt mostani rendezvényén megtehették. A mézeskalács mellett ugyanis 1500 forintért Fidesz-sálat, 2000 forintért Hajrá Magyarország feliratú sálat, 2700 forintért pedig narancssárga széldzsekit is lehetett kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik