Belföld

Vészhelyzet a Hármas-Körösökön

A kormány 17 órától kiterjeszti az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösökre - jelentette be Lamperth Mónika.

A belügyminiszter közölte, hogy a testület az Országos Műszaki Irányító Törzs és a Békés megyei védelmi bizottság kezdeményezését elfogadva, Gyurcsány Ferenc kormányfő jóváhagyásával döntött a veszélyhelyzet elrendeléséről az érintett területeken. A keddi intézkedés 78 kilométeres folyószakaszt érint, amellyel együtt összesen jelenleg 794 kilométeren van rendkívüli árvízi veszélyhelyzet.


Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter megjegyezte, hogy az elmúlt 24 órában az árvízzel összefüggő vízügyi, belügyi és honvédelmi kiadások mintegy 600 millió forintot tettek ki. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy ekkora költséggel az elkövetkező időszakban nem feltétlen kell számolni, ugyanis később anyagköltségek már kevésbé jelentkeznek. Utalt arra, hogy a nap folyamán a homokzsákok mellett 400 ezer köbméter faanyagot kellett beszerezni a gátak magasításához, és öt helikopter is segít a munkálatokban.


Példátlan súlyos az árvíz, és eddig a védekezés is példátlan sikeres – hangoztatta a miniszter. A Tisza Szegednél fél méterrel tetőzik majd az eddig valaha mért legmagasabb vízállás felett, a folyó Csongrádnál pedig 25 centiméterrel haladja meg a rekordot. Szarvasnál a Körös 40 centiméterrel lesz magasabb az eddigi legnagyobb vízszintnél – mondta. Lamperth Mónika beszámolt arról, hogy jelenleg 15 200 ember dolgozik a gátakon, beleértve az önkénteseket és a katonákat is. További hatezer olyan ember áll készenlétben, akik polgári védelmi kiképzésben vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik