Belföld

A MIÉP bojkottálja a második fordulót

A MIÉP szervezetileg nem támogatja a Fidesz jelöltjeit az országgyűlési választások második fordulójában, számára az egyetlen lehetőség a választás bojkottja – közölte Csurka István pártelnök. A Jobbik viszont a Fidesz mellett áll ki.

A MIÉP elnöksége szerint a választás eldőlt, és a Fidesz „teljes zavarodottságban” kampányol. A helyzet szánalmas, a felelősség a Fideszt terheli – ismertette az elnökségi határozatot Csurka István, aki elmondta, hogy az elnökség egyetlen egy tagja sem fog szavazni a második fordulóban. A pártvezető szerint egyetlen lehetőség van, mégpedig a második forduló teljes bojkottja. A távolmaradással, ezzel a polgári engedetlenséggel érvényteleníteni kell a választás második fordulóját, lehetetlenné téve az új Országgyűlés megalakulását és a kormány hatalomra lépését – foglalt állást a MIÉP elnöksége.


Két állásponton a Harmadik út


Csurka István elmondta, hogy ez a MIÉP álláspontja, amelyről nem egyeztettek választási szövetségesükkel, a Jobbik Magyarországért Mozgalommal. Kovács Dávid, a Jobbik elnöke pénteken közleményben tudatta, hogy javasolja választóinak, a második fordulós szavazataikkal támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit. Döntését azzal indokolta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom a választások első fordulóját követően sem adja fel célját: az MSZP-SZDSZ kormány leváltásának elősegítését. A szervezet elnöke vasárnap még azt mondta az MTI-nek, hogy csak a Fidesszel képzelhető el együttműködés, de bizonyos feltételek mellett. A MIÉP-elnök az első forduló napján, az urnazárás előtt úgy nyilatkozott, hogy a párt jelöltjei nem lépnek vissza automatikusan a Fidesz javára a második forduló előtt.

Hárman maradtak talpon


A pártvezető korábban arról beszélt, hogy „a Fidesz részéről annyi betartás, akadályozás, hamisítás, rágalmazás, megfélemlítés, eltántorítás ért bennünket, hogy erre, még ha akarnánk se volnánk képesek”. A MIÉP-Jobbik a Harmadik Út választási szövetség az egyéni választókerületekben összesen 114 jelöltet tudott állítani. Közülük hárman maradtak versenyben, akik harmadik helyen végeztek az első fordulóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik