Belföld

Gyurcsány szerint jó a magyar sonka

Mindenki nyugodtan és biztonsággal vásárolhatja a magyar élelmiszereket, mert azok ellenőrzöttek és biztonságosak - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön, Budapesten az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetben.

A kormányfő azt követően beszélt az újságíróknak az élelmiszerbiztonság kérdéseiről, miután meghallgatta az intézet vezetőinek tájékoztatását az élelmiszerbiztonsági helyzetről. Február elseje és a húsvéti ünnepek között az intézet munkatársai célellenőrzést végeznek, hogy kiszűrjék a minőségileg és élelmiszerbiztonság szempontjából kifogásolható termékeket.

A miniszterelnök közölte: minőségileg minden hatodik, biztonságilag pedig minden 16-17. vizsgált élelmiszer volt kifogásolható, és 156 millió forint bírságot szabtak ki. A kormányfő elmondta, hogy a húsvéti sonkával kapcsolatban durva szabálytalanságokat nem tapasztaltak az ellenőrök. Jelentős kifogások országosan ezen a területen nem voltak. A tojásoknál ugyanakkor sok volt a gond és a kifogás, ezért itt rendre bírságoltak is az ellenőrök.

A miniszterelnöki látogatást követően Süth Miklós, az OÉVI igazgatója, országos főállatorvos elmondta: az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások, amelyekhez laboratóriumok is tartoznak 19 megyében és a fővárosban végzik munkájukat. Főként mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és radiokémiai vizsgálatokat végeznek.

Az intézet igazgatója tájékoztatott arról: az ellenőrzések kiterjednek az élelmiszerskálán megtalálható valamennyi termékre, az üdítőtől, a húsárukon keresztül a dohányárukig bezárólag. Süth Miklós közölte: a múlt évben több mint 70 ezer vizsgálatot végeztek. Az élelmiszerek mintegy 15-16 százaléka esett minőségi kifogás alá. A laboratóriumi vizsgálatok száma pedig elérte a 910 ezret.

Az idén február elsejétől április 14-ig tart az a húsvéti célellenőrzés, amelynek keretében főként a tojást, a húst és húskészítményeket, az üreges csoki figurákat, a mechanikusan szeparált húsokat, valamint a pisztáciát ellenőrizték a szakemberek. Emellett nagy figyelmet fordítottak a raktárak ellenőrzésére is.

A kiskereskedelemben 51 ezer élelmiszer mintát ellenőriztek, a vizsgálatok nyomán csaknem 2000 kifogást emeltek az ellenőrök, míg a forgalomból kivont tételek száma meghaladta a 700-at, összes tömegük elérte a 12 tonnát. A bírság összege 65 millió forintra rúgott.

A nagykereskedelemben összesen 623 nagykereskedelmi egységet vizsgáltak meg, és a vizsgálat nyomán 91 millió forintos bírságot szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik