Belföld

Fidesz: a PM pótköltségvetést tervez

A Fidesz olyan információk birtokába jutott, amelyek azt mutatják, hogy a Pénzügyminisztérium pótköltségvetési tervezetet készít elő júniusra – mondta a párt kampányfőnöke.

„Ez a tervezet június végére 1500 milliárd forintos költségvetési hiánnyal kalkulál, ennek megfelelően az év hátralévő részére válságintézkedések bevezetését tervezik” – jelentette ki Rogán Antal, minisztériumi forrásokra hivatkozva.

Kiemelte: a PM forgatókönyve és a pótköltségvetési tervezet rövid időn belül 300 forintos forintárfolyammal, növekvő inflációval számol, egységesen 20 százalékos áfát vezetnének be, tervezik a Szerencsejáték Zrt. többségi állami tulajdonrészének értékesítését, a tb-hiány csökkentése érdekében pedig az év második felében emelnék a gyógyszerek árát, és ezerforintos receptfelírási és vizitdíjat vezetnének be.


A kampányfőnök a Fidesz nevében arra szólította fel a pénzügyi tárcát és a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek az év egészére a költségvetés alakulásának prognózisát mutatják. Kitért arra, hogy az államháztartás hiánya az első negyedévi 1500-1600 milliárdos adatnál is nagyobb, mivel „az állami vállalatok körében 900 milliárd forint értékű adósság halmozódott fel az elmúlt hónapokban, ezekre a kormány kezességet vállalt, ami önmagában növeli a költségvetés hiányát és természetesen az államadósságot is”.


Arra az újságírói felvetésre, hogy a Fidesz-kormány idején, 1999-ben az első negyedéves hiány alig volt kisebb a mostaninál, és mégsem volt szükség megszorító intézkedésekre, Rogán Antal közölte: akkor éppen ellenkező irányban alakultak a gazdasági folyamatok, és nőttek az államháztartás bevételei, az elmúlt négy évben viszont az éves államháztartási adatok mindig jóval kedvezőtlenebbül alakultak az előzetesen tervezett számoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik