Belföld

Lendvai: „ócska politikai trükk”

Lendvai Ildikó szerint a Fideszben vagy leváltották Orbán Viktort, vagy csupán egy „ócska politikai trükk” a nagyobbik ellenzéki párt javaslata, amelyben az MDF-fel közös miniszterelnök-jelöltet indítványozott. Semjén Zsolt közölte: a Fidesz felismerte a kormányváltás rendkívüli fontosságát.

Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, két lehetőség van: az egyik az, hogy a Fidesz leváltotta Orbán Viktort, mert benne látják a bűnöst, a másik, hogy csupán ócska politikai trükkről van szó. Hozzátette: ha valóban erről van szó, „nem kötnék politikai életbiztosítást a megnevezett jelölt későbbi politikai sorsára”. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, bármelyik lehetőség is áll fenn a kettő közül, különösebb aggodalomra az MSZP-nek nincs oka. „Egyetértünk Boross Péterrel, aki szerint a Fidesz az MDF-fel szövetségben sem tudja megnyerni ezt a választást, de mi továbbra is számíthatunk azokra a támogatókra, akik az első fordulóban megvoltak” – fejtette ki véleményét az MSZP politikusa.

Lendvai önleleplezőnek tartja Orbán Viktor javaslatát. Ahogy mondta, ez arról szól, hogy valaki a hatalomért „az utolsó percben kapálózva” váratlan és meggondolatlan ötletekkel áll elő. Azt kérik a jobboldaltól – folytatta gondolatát a szocialisták frakcióvezetője -, hogy egy ismeretlen ember ismeretlen programjára szavazzanak. A politikus így összegezte ezt a szándékot: le a szocialistákkal, vissza a Fideszt a hatalomba, nem számít a program, nem számítanak az ígéretek.

Semjén Zsolt országgyűlési képviselőjelölt, a KDNP elnöke fogalmazott: „Ki mint él, úgy ítél. Lendvai Ildikó politikai kultúrájában a jelek szerint természetes, hogy egy, a pártja támogatottságát élvező miniszter puccsot hajt végre saját miniszterelnöke ellen, és ehhez a szocialista párt asszisztál, majd örömmel megtapsolja. A Fidesz közéleti felfogása, politikai kultúrája ettől gyökeresen eltér: a bizalom elvén alapul”. A Fidesz „pontosan ezen a bizalmi alapon állt Orbán Viktor döntése mellé, felismerve a kormányváltás rendkívüli fontosságát, az erre irányuló többségi társadalmi akaratot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik