Belföld

Csalással vádol a szabolcsi Fidesz, az MSZP visszautasít

Szavazatvásárlással, ajándékosztással, szavazásra történő szervezett szállítással és verekedéssel vádolta az MSZP-t Papcsák Ferenc, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5-ös számú választókerületi országgyűlési képviselőjelöltje.

Papcsák szerint Kótajban lisztet, cukrot, kukoricát és pénzt adott a roma választóknak az MSZP egyik aktivistája, Tóth Ferenc helyi vállalkozó – mondta Papcsák Ferenc és hordozható számítógépén bemutatta azt a felvételt, amelyen az egyik megajándékozott ember mondja el a történteket.

Papcsák Ferenc közlése szerint Ófehértón bántalmazták az egyik fideszes aktivistát, ugyanott és Kótajban pedig kettévágott kétezer forintossal álltak sorban a helyi postahivatalokban a bankjegyet kicserélni olyanok, akik a pénz egyik felét a szavazás előtt, a másik felét pedig a voksuk leadása után kapták. A politikus hozzátette: Baktalórántházán ő maga fogott el szavazásra szállítókat, a rendőrséget is kihívta, de nem intézkedtek, mint ahogy a rendőrség annak a kérésének sem tett eleget, hogy nagy létszámmal legyen jelen a választáson a szavazókerületben, a várható törvénytelenségek miatt. Mint mondta, ő maga öt esetben tett vasárnap rendőrségi feljelentést.

A fideszes politikus közölte: külföldi megfigyelőket hív a második fordulóra a baktalórántházi körzetbe, és értesíti az amerikai nagykövetséget is, mert “nem lehet megengedni, hogy a pénz érvényesüljön a szabad akarat helyett”. „Amennyiben a hatóságok nem ígérik meg, hogy nagy erőkkel lesznek jelen a második fordulóban a választókerületben, „mi magunk fogjuk védeni a demokráciát” – jelentette ki.

Szabados József, az MSZP szabolcsi elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta: “minden alapot nélkülöznek a Fidesz jelöltjének állításai, az MSZP nem követett el semmilyen törvénytelenséget, nincs Tóth Ferenc nevű aktivistája, és Ófehértón még alapszervezete sincs”. Megjegyezte: azt javasolja Papcsák Ferencnek, kezdeményezzen büntetőeljárást, ugyanúgy, mint az MSZP, amely a sajtótájékoztatón elhangzott rágalmazás miatt feljelentést tesz.

Kiss Jánosné, az ófehértói postahivatal helyettes vezetője és Bacsó Mihályné, a kótaji posta vezetője a távirati iroda munkatársának elmondta: “nálunk senki sem jelenkezett semmilyen megrongálódott bankjegyet beváltani”.

Andrékó János rendőr-ezredes, szabolcsi rendőrfőkapitány az MTI megkeresésére a szervezet sajtószóvivője, Fülöp Gergely útján közleményben tudatta: “Papcsák Ferenc sem hozzá, sem a nyíregyházi városi kapitányhoz, sem a baktalórántházi őrsparancsnokhoz nem fordult előzetes kéréssel a választás rendőri jelenlétével kapcsolatosan”. Közölte: enélkül is kiemelten kezelték a választás rendjének biztosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik