Belföld

Varga: kipakolta a kasszát a kormány

A Fidesz szerint a kormány eltitkolta az emberek elől a gazdaság és az államháztartás valós helyzetét, az év végi államháztartási deficit túllépése meghaladhatja a 900 milliárd forintot is – jelentette ki Varga Mihály volt pénzügyminiszter.

A Fidesz politikusa úgy véli: a hétfőn közzétett államháztartási adatok alapján látszik, hogy a kormány kapkodó intézkedéseivel tönkreteszi a gazdaságot.

Varga Mihály a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az első negyedéves államháztartási adatok azt mutatják, hogy „kipakolták a kasszát”, minden lehetséges kiadási tételt kifizettek már az első negyedévben. Mindebből az ellenzéki politikus szerint jövőre logikusan adóemelés, áfavisszatartás és megszorítás következik.

Megszorítások következnek

Az ellenzéki politikus szerint a következő kormány azonnali dolga lesz a helyzetet orvosolni, ám erre konkrét javaslatokat nem ismertetett, mert – mint mondta – az államháztartás valós helyzetét még nem ismerik.

A Pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint az államháztartás hiánya márciusban, pénzforgalmi szemléletben, a helyi önkormányzatok nélkül 353,7 milliárd, az első negyedévi deficit 789,2 milliárd forint, az éves előirányzat 51,1 százaléka. Az első negyedéves hiány 91,1 milliárd forinttal több a tárca által korábban prognosztizált 698,1 milliárd forintnál.

A jéghegy csúcsa

Varga Mihály nem értett egyet Veres János pénzügyminiszter kedd reggeli indoklásával, amely szerint a hiány növekedése éven belüli elcsúszás miatt haladta meg a várt szintet. Véleménye szerint a gazdaság strukturális problémája miatt emelkedett jelentősen a deficit.

A forint árfolyamgyengüléséért is a rossz gazdaságpolitikát tette felelőssé Varga Mihály. Úgy vélte, a piacon kialakult tartós bizonytalanság miatt változékony a forint, és ez jelentősen növeli a devizában eladósodottak kockázatát. Az új kormány legsürgősebb feladatai közé sorolta egy hiteles konvergenciaprogram kidolgozását és az államháztartás valós diagnózisának felállítását. Úgy vélte, a hétfőn ismertetett adat csak a „jéghegy csúcsa”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik