Belföld

A külföldi szavazatok dönthetnek Kóka „sorsáról”?

Több választási körzetben olyan szoros a verseny, hogy akár a külföldön leadott voksok dönthetik el a választások végeredményét. Kóka János, Balsai István, Szijjártó Péter is aggódhat: lehet, hogy csak április 30-án dől el a sorsuk – írja az Index.

Elképzelhető, hogy Kóka János és Nagy Gábor Tamás küzdelme csak április 30-án dől el. Az I. kerület fideszes polgármestere az első fordulóban 1340 szavazatos előnyre tett szert, de a körzetben kiemelkedően magas, 3,22 százalékos volt az érvénytelen szavazatok aránya, az Index szerint azért, mert a Kóka javára visszaléptetett szocialista jelölt nevét nem minden szavazólapról húzták ki.


Ha az 1077 érvénytelen szavazat mindegyike a szocialista jelöltre érkezett, Kóka és Nagy között csupán 263 szavazat a különbség, az I. kerületből ugyanakkor 377-en külföldön szavaznak, az ő szavazataikat egy héttel a második forduló után összesítik csak. Hacsak nem kapja meg Nagy az MDF-es jelölt 1571 szavazatának egy részét a második fordulóban, az eredményhirdetés elhúzódhat. A győri 3-as körzetben a szocialista Balogh József könnyedén ledolgozhatja 94 szavazatnyi hátrányát, itt is az a kérdés, hogy mit tesz a harmadik helyen végzett MDF-jelölt. Itt 45-en szavaznak külföldön a második fordulóban.

Hasonló helyzet állhat elő a II. kerületben: Balsai István, a Fidesz jelöltje az első fordulót ugyan jelentős fölénnyel nyerte, de szocialista riválisa, Horváth Csaba javára már visszalépett az SZDSZ jelöltje, az első körben 10,97 százalékot szerzett Póta Gyula. Elviekben még Balsainak is vannak tartalékai, de kérdéses, hogy az MDF és a MIÉP szavazói milyen arányban szavaznak át majd a Fidesz jelöltjére. Szegeden a 2-es körzetben is reális az esélye, hogy a szavazást a külföldön voksoló 80 szegedi dönti majd el – írja a lap. Szombathelyen a 2-es körzetben az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje az első körben 12 szavazattal győzte le Hende Csabát, a Fidesz jelöltjét, itt is könnyen előfordulhat, hogy a 29 külföldön szavazó választópolgár dönti el a választást, egy hét késéssel, április 30-án

Aszódon is a második fordulót 75 szavazat hátránnyal váró fideszes Tóth Gábornak vannak nagyobb tartalékai, hiszen itt a MIÉP-Jobbik jelöltje is megelőzte az SZDSZ-es Bódi Gábort. Ahogy máshol, itt is az MDF hozzáállásán múlik, hogy csak pár tíz, vagy több száz szavazat döntsön a két jelölt között, külföldön 10-en szavaznak. Várpalotán, ahol 2002-ben tíz szavazat döntött, a külföldön szavazók száma pedig 27, idén nem fenyeget az egy hetes késés veszélye. A szocialista Deák Istvánné 242 szavazattal vezet fideszes riválisa előtt és számíthat a visszalépett SZDSZ-es Baky György Sándor 2940 szavazatára is

Ajánlott videó

Olvasói sztorik