Belföld

A Fidesz megkerüli az MDF-vezérkart

A Fidesz az MDF szavazóival, helyi képviselőjelöltjeivel kíván összefogni az országgyűlési választások második fordulójának győzelme, a kormányváltás érdekében. Korábban a kisebbik ellenzéki párt elnökhelyettese bejelentette, hogy nem felelősek azért, ha a Fidesz elveszti a választásokat.

A Fidesz alelnöke a párt keddi elnökségi ülése után elmondta: sajnálattal vették tudomásul, hogy az MDF vezetése nem kíván együttműködni a Fidesszel, így a kormányváltás feladata a Fideszre maradt. Hozzátette: a kitűzött cél, a kormányváltás érdekében a Fidesz felveszi a kapcsolatot a még versenyben lévő 110 egyéni választókerületben az MDF szavazóival és képviselőjelöltjeivel, és megpróbálnak együttműködést kialakítani velük. Kijelentette: az MDF-szavazók számíthatnak a Fideszre.

“Az MDF nem felelős”

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szintén kedden délután közölte: nem az MDF felelős azért, ha a Fidesz elveszti a választást. A politikus szerint a párt kedden válaszol a Fidesz együttműködést felajánló, előző nap érkezett levelére.

Egy olyan zsákutcába nem szeretnénk belemenni, ami most már arról szól, hogy szinte csak az MDF a felelős azért, ha a Fidesz elveszti a választásokat – mondta a politikus az MTI-nek. Ezt a szerepet az MDF nem szeretné felvállalni, hiszen bejutott a parlamentbe, tehát a pártra leadott szavazatok nem vesztek el. Megjegyezte: ha komolyak lennének a Fidesz szándékai, akkor konkrét javaslatot is megfogalmaztak volna.

Elmondta azt is: csütörtökön ismét tárgyalnak jelöltjeikkel annak érdekében, hogy közösen alakítsanak ki álláspontot az esetleges visszaléptetésekkel kapcsolatban.

Előzmények

Vasárnap éjszaka, a választási eredmények 90 százalékos feldolgozottságánál Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke úgy nyilatkozott, hogy „az MDF-fel együtt le tudjuk váltani a kormányt”. Dávid Ibolya ugyancsak vasárnap éjszaka kijelentette, hogy sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem fogja hatalomra segíteni. Hétfőn Rogán csak annyit mondott, hogy felvették a kapcsolatot az MDF-fel felvették. Dávid Ibolya a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta: az MDF nem kíván együttműködni a Fidesszel, akkor sem, ha miniszterelnöki posztot ajánlanak fel.

„A választások első fordulója után egyértelművé vált, hogy az MSZP és az SZDSZ nem képes a mandátumok többségét megszerezni. Az új polgári kormány megalakulása a Magyar Demokrata Fórumon múlik.” – írta Orbán Viktor hétfőn Dávid Ibolyának. „A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nyitott a Magyar Demokrata Fórummal való együttműködésre. Eltökéltek vagyunk a kormányváltás mellett, ezért kezdeményezzük, hogy a két párt között mihamarabb kezdődjenek egyeztető megbeszélések” – tette hozzá.

Hétfőn az MDF elnökségi ülést tartott, ahol hatalmas többséggel javasolta országgyűlési képviselő-jelöltjeinek, hogy ne lépjenek vissza a második fordulóban a megmérettetéstől. Gémesi György – aki egyedül szavazott a javaslat ellen – személyes véleménye szerint meg kell adni a lehetőséget az MDF képviselő-jelöltjeinek arra, hogy helyben megállapodást köthessenek az esetleges visszalépésekről. Kedden a Fidesz szóvivője közölte: még nem érkezett meg Dávid Ibolya hivatalos válasza Orbán Viktor egyeztetést kezdeményező levelére. „Megvárjuk az elnök asszony hivatalos válaszát, az előtt nyilvánvalóan udvariatlanság lenne bármit is mondani” – tette hozzá, és Gémesi előző napi szavaira utalva megjegyezte: vannak belső feszültségek, egyet nem értések az MDF-ben. Szijjártó Péter szerint a hivatalos válasz új helyzetet fog teremteni.

Az MDF elnöke kedden az ATV-nek nyilatkozva ismét megerősítette, hogy nem kíván összefogni a Fidesszel. Mint mondta: „A hatalom nem kísérti az én csapatomat, mert ők valóban konzervatív politikusok, akiknek sokkal-sokkal többet ér egyfajta értékrend, egyfajta program, egyfajta moralitás melletti kiállás, mint az, hogy egy tál lencséért, egy bársonyszékért eladják a meggyőződésüket” – mondta. A Fidesz vasárnapi választási vereségével kapcsolatban megjegyezte, hogy a választást a Fidesz nem a Magyar Demokrata Fórum miatt, hanem a saját programja, stílusa és agresszivitása miatt veszítette el, és ebbe “kéretik nem belevonni díszletként” a Magyar Demokrata Fórumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik