Belföld

Szlovákiában a magyar „hidegháború” végét várják

Áldásos lenne, ha a magyarországi választás második fordulója után megszűnne az energiát felemésztő politikai hidegháború - mondta Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese. Bugár bízik benne, hogy a következő magyar kormány kész lesz tisztességesebben együttműködni a határon túli magyarokkal.

Csáky szerint mindenki köteles tiszteletben tartani a magyar választópolgár véleményét, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig – ugyanúgy, mint eddig – a jövőben is a legitim magyar kormánnyal, nemkülönben az országgyűlés négy pártjával korrekt kapcsolatokat igyekszik majd kialakítani. A miniszterelnök-helyettes úgy látja: a második forduló után megalakuló magyar kormánynak elsősorban a valósággal kell majd szembenéznie, meg kell oldania a Magyarországot nyomasztó makrogazdasági gondokat.

A szlovákiai magyar politikus reményei szerint a magyar közéletben uralkodó szembenállásokat valószínűleg mérsékelheti az a körülmény, hogy az országgyűlést négy párt alkotja majd. Ugyanekkor ez belső elhatározás kérdése is: „Azt hiszem, a magyar társadalom belefáradt az elmúlt években állandósult szembenállásba, ami szemmel láthatóan rengeteg energiát vont el a politikai elittől, jóllehet ezt az energiát a problémák megoldására kellene fordítani. Remélem, így is lesz” – mondta.

Az MDF eredményét kommentálva Csáky úgy vélte: a párt jelszava, a „normális Magyarországért” eszménye mégiscsak megmozgatta az embereket, de az MDF eredményében nyilván benne van Dávid Ibolya utóbbi napokban nyújtott médiateljesítménye is.


Bugár Béla szerint a magyarországi választás első fordulójának eredményein a második fordulóban „már nagyon nehéz lesz változtatni”. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák parlament megbízott alelnöke megnyugtatónak mondta, hogy a magyar választópolgárok a négypárti parlament mellett döntöttek, és nem mutattak hajlandóságot arra, hogy két nagy párt irányítsa az országot.


Bugár az együttműködésben reménykedik


Nekünk a mindenkori magyar kormánnyal kell együttműködnünk, de nem tagadható, hogy az első Gyurcsány-kormánnyal az MKP-nak – és a többi szomszédos ország magyar szervezeteinek, pártjainak is – volt néhány vitája, ami jelezte: az eddigi magyar kormány határon túli politikája bizony sántított.


“Remélem és bízom abban, hogy az MSZP és a következő magyar kormány kész lesz tisztességesebben együttműködni a határon túli magyarokkal” – fogalmazott a politikus, aki az elmúlt egy évben sokszor sérelmezte, hogy ez idő alatt egyszer sem hívták össze a Magyar Állandó Értekezletet (Máért.). “De nemcsak erről a mulasztásról beszélek, hanem arról is, hogy a kettős állampolgárság kérdését vizsgálni hivatott magyarországi népszavazás előtt a kormány valójában ellenünk kampányolt, velünk ijesztgette a választókat. Említhetném, hogy például az Ipoly-hidak újjáépítésének kérdésében a magyar kormány lassan, és csak alig mozdult. Azt sem hallgathatom el, hogy ugyanez a kormány egy létező ígéret ellenére sem támogatta az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi Selye János Egyetemet, ellenben támogatja a Selye János Alapítványt, amivel lehetetlen helyzetbe hozza az egyetemet” – rótta fel Bugár és hangsúlyozta: „Elvárásaink szerint ez a jövőben változni fog. Persze, ezt végül is a majdani budapesti kormány dönti el.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik