Belföld

A Spiegel „választási krimit” emleget

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító” hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters „rendkívül” heves csatára számítanak a második forduló előtt, a Spiegel Online választási krimit emleget, a Financial Times szerint a szabaddemokraták dönthetik el: hatalmon marad-e a koalíció.

Az MDF lélegzetelállító hajráját emelte ki az APA osztrák hírügynökség a magyar parlamenti választások vasárnapi első fordulójáról beszámoló éjszakai tudósításában. Ami a jövőt illeti, az AP hangsúlyozta: a következő kormánynak meg kell küzdenie a költségvetési deficittel, a növekvő munkanélküliséggel, korszerűsítenie kell az egészségügyet és az oktatást, s elő kell készítenie az euró bevezetéséhez szükséges reformokat.

Különös meglepetés

Mind az AFP francia, mind a dpa német hírügynökség az előzetes felmérésekhez képest meglepetésnek nevezte, hogy négy párt jutott be a parlamentbe, különös meglepetésnek tartva az MDF bejutását. Az első forduló eredményei után külföldi hírügynökségek arra mutattak rá, hogy egyik nagy párt sem aratott egyértelmű győzelmet, ezért az elkövetkező két hétben rendkívül heves csata várható Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között.


A vasárnapi első forduló eredményeinek ismeretében a hírszolgálati irodák kiemelték, hogy noha a kormányon lévő balközép koalíció némi előnyt szerzett a konzervatív ellenzékkel szemben, még több mint száz mandátum sorsa nyitott, és a végeredményt kockázatos megjósolni. Szinte kivétel nélkül mutattak rá arra, hogy a mérleg nyelvének szerepét a minden előzetes várakozást felülmúlóan szereplő kis konzervatív párt, az MDF töltheti be.


Ezzel összefüggésben az AP amerikai hírügynökség idézte Dávid Ibolyát, az MDF vezetőjét, aki pártja sikerét annak bizonyítékaként értékelte, hogy a magyar választók elutasították a kétpártrendszert. Az AP szerint egyelőre nem lehet megjósolni, vajon az MDF hajlandó lesz-e szövetségre lépni a Fidesszel a választások második fordulójában. A Reuters brit hírügynökség mindennek ellenére úgy értékelte: a Fidesz győzelmi reményeit mégiscsak ébren tarthatja a kis konzervatív párt parlamenti bejutása. Magyar elemzőket idézve a Reuters arra mutatott rá, hogy az MDF sikere megakadályozhatja a szocialisták hatalmon maradását.

A Reuters kiemelte, hogy a milliomossá lett korábbi kommunista ifjúsági vezető Gyurcsány a brit Munkáspárt mintájára korszerűsítette pártját. Ezzel szemben konzervatív ellenfelei mind rá, mind pártjára a gazdagok kegyeit kereső „limuzinszocialisták” bélyegét sütötték.


A jelenlegi koalíció “piacbarátibb”?


Egy másik tudósításában ugyanakkor a Reuters piaci elemzőket idézett, akik szerint az első fordulós koalíciós előny erősítheti a forintot, illetve a kötvénypiacot. A szóban forgó elemzők ugyanis a kormányon lévő pártok politikáját piacbarátibbnak minősítették. A Reuters idézte a Royal Bank of Canada egyik elemzőjét, aki úgy vélekedett: „a piac inkább üdvözölné a status quo fennmaradását, mint a Fidesz hatalomra kerülését. Ez utóbbi ugyanis retorikájában egyre inkább populistává vált, alig érintve az ország pénzügyi problémáinak a megoldását.”


A füst azonban aligha száll fel a választások április 23-iki második fordulójáig, és a beruházók addig minden valószínűség szerint a partvonalon maradnak – vélekedtek a hírügynökségnek nyilatkozó gazdasági elemzők, akik ugyanakkor üdvözölték a két kisebb párt, az SZDSZ és az MDF parlamenti bejutását, kiemelve, hogy mindkét párttól pénzügyi téren felelősségteljes magatartás várható.


A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az erőteljes gazdasági növekedés ellenére a gazdaság méretéhez képest Magyarország rendelkezik a legnagyobb költségvetési deficittel az Európai Unió tagállamai közül, ami szinte teljes mértékben romba döntötte az euró bevezetésének esélyeit az országban ebben az évtizedben. Mindezzel összefüggésben a Reuters elemzőket idézett, akik szerint bármelyik párt is alakít kormányt, a legégetőbb feladata a költségvetési deficit csökkentése lesz a pénzügyi válság, illetve az Európai Bizottság büntető intézkedéseinek elkerülése érdekében.


FT: az SZDSZ mindent eldönthet


Az SzDSz hat százalék körüli eredménye sorsdöntőnek bizonyulhat a jelenlegi koalíciónak abban a törekvésében, hogy megőrizze a hatalmat – írta a Financial Times. A londoni üzleti napilap a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján a választási éjszaka meglepetésének nevezte a Magyar Demokrata Fórum parlamentbe jutását. Ez a tény várhatólag ádáz tárgyalási fordulót fog eredményezni, mert mindkét nagy párt a maga számára akarja biztosítani az MDF támogatását – írta a lap, megjegyezve, hogy a fórum eredetileg a Fideszhez állt közel, de az elmúlt négy évben a két párt összeveszett.


Az International Herald Tribune című, Párizsban megjelenő angol nyelvű lap internetes kiadásában közvetlenül az első exit pollok (a szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezése) után, még teljesen nyitottnak látva az első forduló eredményét, azt írta, hogy bármelyik párt győzzön is, a következő kormányra nehéz küzdelem vár a költségvetési deficit, a gyenge forint és a szélesedő kereskedelmi deficit kezelésében. A költségvetési deficit a lap szerint az idei év végére elérheti a hazai össztermék (GDP) 8 százalékát. Gyurcsány és Orbán, a két vezető politikus, akik egyaránt azért küzdenek, hogy első ízben másodszori hivatali megbízatást nyerjenek, eltérően közelítik meg a globalizációt.


Gyurcsány pártja előnyben részesíti az állami és magántőke partnerségét (PPP) és a külföldi befektetéseket, míg Orbán, aki bírálja az általa „vadkapitalizmusnak” nevezett magyar gazdasági rendszert, sokkal óvatosabb, ha nem protekcionista álláspontra helyezkedik, és célja a magyar vállalkozók segítése. A lap szerint az első forduló eredményei arra mutatnak, hogy a választásokat csak az április 23-án esedékes második forduló fogja eldönteni.

Spiegel: semmi nem dőlt el

A győzelemért folyó izgalmas versenyfutásban a szociálliberális koalíció kis előnye rajzolódott ki a magyarországi országgyűlési választás első fordulója után – írta a Spiegel Online, amely „választási krimit” emlegetett az első forduló eredményeit közreadván. A győzelem azonban még nem dőlt el – volt olvasható a német internetes kiadvány összeállításában, és hasonlóképpen óvatos volt vasárnap késő este a Deutschlandfunk közszolgálati rádióadó tudósítója is, aki a „bonyolult választási rendszer” miatt a második fordulóig tartó két hétben újabb kemény választási harcra számított.

A Deutschlandfunk a budapesti tudósítás felvezetőjében azt állapította meg, hogy Magyarországon, ellentétben Lengyelországgal, vagy Szlovákiával nem széles a pártspektrum, a koalíciós lehetőségek nem nagyok. A tudósító Orbán Viktorra hivatkozva „hazafias gazdaságpolitikának” nevezte azt, amit a legnagyobb ellenzéki párt és vezetője akar. Gyurcsány Ferenc MSZP-s kormányfő “Magyarországot továbbra is a globalizációra és az Európai Unión belüli versenyre akarja alkalmassá tenni” – hangzott el a Deutschlandfunk adón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik