Belföld

Osztrák sajtó: megmarad a kétpólusú politika

A legtöbb osztrák lap meglepődött azon, hogy az MDF bejutott a parlamentbe. A fő kérdés azonban az osztrák sajtó szerint az, hogyan lehet rendbe hozni a magyar gazdaságot.

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) kiemelte, hogy a kormányzó szocialisták győztek a választások első fordulójában, és a Gyurcsány Ferenc irányította kormány meg akarja nyitni az országot a globalizáció számára. Az Orbán Viktor vezette ellenzék ezzel szemben a nemzeti érdekekre orientáló gazdaságpolitikát propagálja, egyebek között még a nemrégiben privatizált budapesti repülőteret is újból államosítani akarja. Az ORF összefoglalójában kiemelték, hogy elemzők szerint valutaválság fenyegeti az országot, ha határozottan nem lépnek fel a költségvetés és a fizetési mérleg magas hiányával szemben. Szakértők szerint a választások győztesének jelentősen csökkentenie kell a kiadásokat.

A legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Kronen Zeitung is meglepetésnek minősítette a vasárnapi forduló eredményét, mert a várakozásokkal ellentétben négypárti lesz a magyar parlament.

A Die Presse című konzervatív napilap fej-fej melletti eredményről adott hírt a szavazófülkékből kilépők megkérdezésével készített első becslések alapján, és még arról számolt be, hogy a Fidesz éppen csak megelőzte az MSZP-t. A cikk hátralevő részében azonban azt írják, hogy hatalmon maradhatnak a szocialisták, mert eddigi partnerük, az SZDSZ 6 százalékkal bejutott a parlamentbe, és a koalíciónak ezzel ismét csekély többsége lenne. A Die Presse még úgy tájékoztatta olvasóit, hogy az MDF négyszázalékos eredménnyel nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A Der Standard című liberális napilap ugyancsak az első kikérdezésekre hivatkozva arról adott hírt: többséget szerzett az MSZP az SZDSZ-szel együtt, a kérdés csak annyi, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz megszerezte-e az első helyet a szocialisták előtt. Az újság A választási győztesnek szanálnia kell a magyar gazdaságot címmel külön cikkben közölte budapesti tudósítójának elemzését. Kathrin Lauer ebben egyebek között megállapította, hogy a magyar államháztartási hiány kikerült az ellenőrzés alól, és csökken az ország versenyképessége, valamint az euró is a tervezettnél később vezethető be. Az új kormánynak drasztikusan csökkentenie kell a parttalanná vált költségvetési hiányt, ha a terveknek megfelelően 2010-ben akarja bevezetni az eurót. A tudósító szerint „a magyar hiány drámáját” az Orbán Viktor vezette Fidesz (1998 és 2002 közötti első kormányzati megbízatása alatt), valamint a szocialisták Medgyessy Péter idején (2002 és 2004 között) okozták. A Fidesz a 2002-es választási kampányban mélyen belenyúlt az államkasszába, Medgyessy pedig hivatalba lépése után 50 százalékkal növelte a hivatalnokok fizetését, hogy teljesítse a választási ígéreteket. Ezáltal a hiány a 2001-es 3,5 százalékról 8,4 százalékra nőtt 2002-ben. Elemzők most a 2012-es esztendőt tartják reálisnak az euró bevezetéséhez, amelynek előfeltételeként 3 százalék alá kell csökkenteni a hiányt. A tudósító szerint mindeddig egyik nagy párt sem terjesztett elő részletes tervet a csökkentésre.

A Kurier című független napilap tudósítója, Konrad Kramar is felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években szigorú takarékossági irányvonal és a szociális államot illető fájdalmas változások várnak a magyarokra. Emlékeztetett arra, hogy a magyar költségvetési hiány már meghaladja a GDP-hez mért 6 százalékot, és az euróövezethez történő csatlakozás ezzel a távolabbi jövőbe tolódott. A pártok nagylelkű választási ígéreteivel – új munkahelyek ezrei, a családok nagyobb támogatása – kapcsolatban megállapította: sok magyar tudja, hogy mindezt nem lehet megvalósítani.

A Neue Zürcher Zeitung című konzervatív napilap Fej-fej melletti verseny a magyarországi parlamenti választásokon címmel közölte prágai székhelyű tudósítója beszámolóját, amely a szavazatszámlálás olyan pillanatáról szólt, amikor még a Fidesz vezetett az MSZP előtt, és az MDF még nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A tudósító megállapította, hogy a választások eredményeként mindenképp fennmarad a kétpólusú magyar politika élet, mert a választók csaknem 90 százaléka vagy az MSZP-re vagy a Fideszre szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik