Belföld

Megkezdődtek a tárgyalások a második fordulóról

Megkezdődött az egyeztetés az MSZP és az SZDSZ között arról, hogy milyen együttműködést kötnek az országgyűlési választások második fordulójára. A két párt képviselői hétfőn Gyurcsány Ferenc parlamenti irodájában találkoztak.

A megbeszélésen a szocialista pártot a kormányfő mellett Hiller István pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter képviselte. Az SZDSZ részéről Kuncze Gábor pártelnök, Horn Gábor kampányfőnök és Magyar Bálint oktatási miniszter jelent meg.

A választások első fordulójának éjszakáján a liberális párt vezetője újságíróknak hangsúlyozta: a második fordulóra egy nagyon erős, mozgósító kampánnyal készülnek azokban a választókörzetekben, ahol a jelöltjeik „állva maradtak”. Kuncze Gábor szerint az egyéni választókörzetek eredményei alapján nagyon nagy tartalékok vannak az SZDSZ-nél és az MSZP-nél egyaránt, ezért a két párt koalícióban tudja folytatni.

Hétfőn reggel egy televíziós műsorban Kuncze Gábor kifejtette: nem elég megállapodásokat kötni, a következő két hétben sokat kell tenni azért, hogy a szavazók kövessék is a pártok kérését, és annak megfelelően szavazzanak. „Nem elég azt mondani az egész SZDSZ-nek, hogy menjetek és szavazzatok a szocialistákra” – mondta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este a Városház-parkban, a liberális sátorban tett látogatásakor nemcsak meghívta a liberálisokat hétfőre a Batthyány-örökmécseshez az MSZP kampánygyűlésére, hanem azt is kijelentette: „Holnap a Batthyány-örökmécsesnél legyen ott a koalíció, mutassuk meg a világnak, hogy együtt fogunk nyerni, és együtt fogunk kormányozni!”. A kormányfő köszönetet mondott a liberális szavazóknak, s kiemelte: a választáson győzött a rendszerváltás talán legfontosabb öröksége, az a gondolat, hogy lehet valaki tisztességes és jó magyar, liberálisként, szociáldemokrataként és konzervatívként is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik