Belföld

London: a piac a mostani koalíciót pártolná

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a piac a Fidesz retorikája miatt inkább a jelenlegi koalíciót pártolja, azonban annak hatalmon maradása esetén nem fog sok időt hagyni neki a költségvetési hiány kezelésére.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvői piaci stratégiáért felelős alelnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: az első, hétfői piaci reakciók a baloldali koalíció első fordulóbeli eredményével kapcsolatos „óvatos elégedettségre” utalnak. Ennek azonban nem elsősorban a kormány által előterjesztett reformjavaslatokhoz van köze, hanem ahhoz, hogy a Fidesz „különösen populista színben” tűnt fel az első forduló kampányában, mondta a BoA vezető londoni elemzője.

Az elemző hozzátette ugyanakkor, hogy ha a második forduló után a jelenlegi koalíció marad kormányon, a piac meglehetősen gyors (költségvetési) lépéseket fog várni, mivel „már jó ideje az a helyzet, hogy ígéretek hangzanak el azok teljesítése nélkül”. A gyors lépéseket fogja sürgetni az is, hogy az Európai Unió és a hitelminősítő intézetek „a koalíció sarkában lesznek”, és ezek, valamint a piac is büntetni fogja az intézkedések elmaradását.

Újabb ígéretekre számítanak

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci közgazdásza az MTI-nek hétfőn azt mondta: a két forduló között számítani kell piaci gyengülésekre, mert valószínű, hogy újabb populista ígéretek hangzanak el „az utolsó néhány választó” megnyerése végett.

Fidesz-kormány alakulása esetére Gable azt mondta: ha „csak az eddig hallott választási ígéreteiket valósítják meg”, az sem lenne nagyon kedvező, különösen az adócsökkentési ígéreteké, mivel „igen sok a kétely” azzal kapcsolatban, hogy e csökkentések generálhatják-e a Fidesz által várt többletbevételt.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének hétfőn kiadott elemzése szerint piaci szempontból negatív az első forduló, mert folytatódik a bizonytalanság, és a második fordulóig hátralévő két hétben szerinte „a pártok még több költségvetési kiadást és adócsökkentést fognak megígérni”.

Nem tetszik a Fidesz retorikája

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) hétfőn kiadott kommentárja szerint az MSZP–SZDSZ-koalíció fennmaradása lenne „a viszonylag inkább piacbarát” eredmény. Bármilyen eredmény szülessék is azonban, a ház változatlanul kétségesnek tartja a gyors költségvetési konszolidációt, és emiatt szerinte a következő hónapokban továbbra is lefelé ható kockázatok terhelik a magyar befektetési konstrukciókat.

A BNP Paribas bankcsoport londoni részlegének hétfői elemzése szerint, mivel a nagy pártoknak a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettségében nincs nagy különbség, bármilyen végeredmény semleges piaci hatású lesz. A piac azonban a jelek szerint mégis inkább a szocialisták győzelmét pártolná, tekintve a Fidesz retorikáját, benne a Budapest Airport újraállamosításáról elhangzott fenyegetést, áll az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik