Belföld

A Le Figaro szerint maradhat Gyurcsány

A magyar parlamenti választások első fordulójának eredményei alapján a Le Figaro című francia napilap hétfőn úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök valószínűleg hivatalában maradhat.

A magyar baloldal vezet című írásában a párizsi konzervatív újság szerint az első fordulóban a szocialista-liberális koalíció élén Gyurcsány Ferenc félig megnyerte a csatát, és „valószínűleg ő lesz az első magyar miniszterelnök, aki a kommunizmus 1989-es bukása után második mandátumát kezdheti meg”.

A első forduló eredményeinek részletes ismertetése alapján a Le Figaro hangsúlyozza: Orbán Viktor volt konzervatív kormányfőnek az elkövetkező két hétben dupla hévvel kell dolgoznia a második fordulóra, hiszen sok a vesztenivalója. A Fideszt 18 éve vezető Orbán bejelentette, hogy választási vereség esetén lemond pártelnöki tisztségéről – mutatott rá a konzervatív újság, amely szerint a kampány kizárólag a gazdaság – az életszínvonal, a munkanélküliség, a nyugdíjak és a privatizáció – kérdésköreire korlátozódott.

A Le Figaro kiemeli, hogy Orbán protekcionista gazdaságpolitikájával szemben Gyurcsány nem megvédeni akarja Magyarországot a konkurenciától, hanem abban győztessé tenni.

„A néha demagóg ígéretek túllicitálása ellenére az egyetlen biztos dolog – vélték tegnap elemzők –, hogy Magyarország 2010-es eurózónához való csatlakozásának tükrében a győztesnek azonnal hozzá kell kezdenie a költségvetési kiadások fájdalmas lefaragásához” – zárja írását a Le Figaro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik