Belföld

A Délvidék örül az MDF sikerének

Elégedettségüket fejezték ki a délvidéki magyar politikai vezetők afelett, hogy Magyarországon ismét négypárti lesz az Országgyűlés, s az MTI által hétfőn megkérdezett politikusok kiváltképpen a Magyar Demokrata Fórum (MDF) sikerét méltatták.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke emlékeztetett: pártjának régóta az az álláspontja, hogy minden magyarországi parlamenti párttal egyforma kapcsolatot kíván tartani. Függetlenül attól, hogy két-, három- vagy négypárti a parlament, minden párttal eddig is korrekt kapcsolatot tartottunk, és ezután is ezt tesszük – szögezte le a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Kasza nem titkolta örömét afelett, hogy az MDF is bekerült a parlamentbe. Én csak örülni tudok, hogy ilyen fölállása lesz a parlamentnek, ez a demokratikus út. Örülök, hogy a magyar választópolgárok így adták le voksukat. Az MDF politikai irányvétele áll a legközelebb a VMSZ-hez – mondta.

Még keményebb lesz a kampány

A pártelnök szerint várható volt a szoros eredmény az első fordulóban, és ez a második fordulóban sem lesz másképp. Mi már várjuk, hogy fejeződjék be a kampány – mondta Kasza, aki arra számít, hogy a két forduló közötti kampány még keményebb lesz, mint az első forduló előtt volt.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint az elmúlt hetekben az egyik legkeményebb magyarországi politikai küzdelem zajlott, és ennek megfelelően szorosak az eredmények. Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1998 óta pártja a Fidesszel rokonszenvez.

Konszenzusra kell törekedni

„Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország és a magyar nemzet előtt álló problémák mélységükben olyanok, hogy kétharmados többséget követelnek a legtöbb fontos döntés meghozatalában. Reméljük, hogy a második forduló után a felálló kormány konszenzusra fog törekedni Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében” – mondta Ágoston, aki szerint a választások utáni konszenzus olyan szükségszerűség, amelyet sem a nagyobb, sem a kisebb pártok nem kerülhetnek meg. A VMDP elnöke szerint talán könnyebb kialakítani a konszenzust egy négypárti parlamenti rendszerben.

Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) vezetője szerint a négypárti Országgyűlés jobban tükrözi a magyarországi „társadalmi szerkezetet”, mint a két- vagy hárompárti parlament, „ez a felállás sokkal szerencsésebb”. Az MNT elnöke a választás meglepetésének az MDF jó szereplését tekinti. Szerinte Dávid Ibolya pártja kemény megpróbáltatásokon ment keresztül, és az első fordulóban „jelentős eredményt ért el, ahhoz képest, hogy honnan indult”. Reményét fejezte ki, hogy „sportszerű” lesz a két választási forduló közötti kampány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik