Belföld

Dávid: nem kell a halálos ölelés

Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn reggel a Nap-kelte című televíziós műsorban komoly fenntartásokat fogalmazott meg a Fidesszel szemben, de nem zárkózott el a megbeszélésektől. Kuncze Gábor ugyanitt elmondta: hétfőn délelőtt megkezdik tárgyalásaikat a szocialistákkal.

Az MDF elnöke többször is megismételte, hogy pártja nem fogja becsapni azokat a szavazókat, akik se Orbánra, se Gyurcsányra nem kívántak szavazni és akik egy konzervatív jobbközép politikát támogatnak. A székházuk kertjében felállítottak egy falat, és itt „kőbe vésték”, hogy nem kívánják hatalomra segíteni Orbán Viktor Fidesz-elnököt, de nem szeretnének asszisztálni Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfőjelöltnek sem.

Dávid Ibolya úgy véli, hogy a Fidesz egy magát jobboldalinak mondó párt, mely valójában baloldali programot követ, és baloldali retorikát használ. Politikája a Kádár-korszak iránti nosztalgiától a tőke- és piacellenességig, a külföldellenességig terjed, amit az MDF sem elfogadni, sem támogatni nem tud.

Az MDF elnökétől megkérdezték, mit tenne, ha a Fidesz és az MDF együtt többségbe kerülne és kormányt alakíthatna, támogatná-e a demokrata fórum egy ilyen kormány létrejöttét? Dávid Ibolya szerint erre kicsi az esély, mert az elmúlt néhány év „gátlástalan politikája” a Fidesz részéről az MDF ellen a kapcsolatokat súlyosan megterhelte. Dávid Ibolya tisztességtelennek nevezte, hogy a Fidesz azt sugallta: „aki az MDF-re szavaz, az a kommunistákra szavaz”. Véleménye szerint ő ma egy 10 százalékos párt vezetője lenne, ha nem kellett volna elszenvedniük a sok igazságtalanságot a Fidesztől. Ezért – fogalmazott Dávid Ibolya – az MDF nem kíván egy halálos ölelés részese lenni.

Kuncze: jól szerepeltünk

Kuncze Gábor elismerte, hogy az általa többször emlegetett nyolcszázalékos választási eredmény igencsak ambiciózus cél volt, de az elért hat és fél százalékot jó szereplésnek értékeli. A pártra 350 ezer ember szavazott, többen mint négy évvel ezelőtt. Most az a feladat – Kuncze szerint –, hogy a választókerületeket egyenként megnézve megállapítsák, milyen megállapodások lehetségesek a szocialistákkal.

Az SZDSZ elnöke a hétfőn kezdődő tárgyalások előtt nem kívánt nyilatkozni a lehetséges megegyezésekről, de nem hagyott kétséget afelől, hogy ezekre mindenképpen szükség van. A politikus szerint nem elég megállapodásokat kötni, a következő két hétben sokat kell tenni azért, hogy a szavazók kövessék is a pártok kérését, és annak megfelelően szavazzanak. Nem elég azt mondani az egész SZDSZ-nek, hogy menjetek és szavazzatok a szocialistákra – mondta. Kuncze szerint jó pártközi megállapodásra és erős kampányra van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi kormány a választások nyerteseként folytathassa tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik