Belföld

Nem befolyásolja a voksolást az árvízi helyzet

Nem befolyásolja az országgyűlési választásokon való részvételt az árvíz miatt elrendelt, rendkívüli és más egyéb fokozati szinteken folyó védekezés, mindenki számára biztosítva van állampolgári jogainak gyakorlása – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9500 épületet és mintegy 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz – mondta Dobson Tibor.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint a védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt, önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak.

Szabolcs megyében, Tiszadobnál hajnalra befejezték a gátak megerősítését, a védekezésre kivezényelt polgári védelmet és a katonaságot visszarendelték, itt már csak a vízügy szakemberei és az önkormányzat dolgozói figyelik az árvízi jelenségeket – mondta az ezredes.

Borsod megyében lassú az apadás, a Tiszán harmadfokú készültség van érvényben. Tiszalúcon, Tiszatardoson folyik a védekezés, Taktaharkányban a szennyvíztisztító telepet homokzsákokkal kellett körbe venni.

Dobson Tibor közlése szerint belvíz ellen 106 önkormányzat védekezik, harmadfokú készültséget Szolnok megyében Fegyverneken, és Békés megyében Dobozon tartanak fent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik