Belföld

Budapesten magasan vezet a koalíció

A fővárosi szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett 44,36 százalékos támogatottsággal vezet az MSZP, az SZDSZ pedig 12,02 százalékot szerzett.

A fővárosi adatok a hagyományokhoz híven egész más képet mutatnak, mint az országos statisztikák. Budapesten 90 százalékos feldolgozottság mellett az MSZP vezet 44,36 százalékos támogatottsággal, a Fidesz pedig 34,72 százalékkal a második helyen áll.

A kispártok közül az SZDSZ támogatottsága jóval magasabb az országos átlagnál: a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a párt 12,02 százalékon áll, ez Török Gábor politológus szerint egyértelműen azt mutatja, hogy a pártot a fővárosiak juttatják be a parlamentbe.

Az MDF támogatottsága szintén túllépte a parlamenti küszöböt, 5,32 százalékkal, a MIÉP a voksok 2,92, a Munkáspárt pedig 0,65 százalékát szerezte meg. Ez alapján az MSZP 13, a Fidesz 10, az SZDSZ 3, az MDF 1 mandátumot kapna.

A budapesti szavazók egyébként nagyjából ugyanúgy szavaznak idén, mint négy évvel ezelőtt – fogalmazott Török Gábor politológus, az MTV műsorában, aki szerint szinte számszerint megegyező támogatottságot érnek el a pártok 2006-ban mint 2002-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik