Belföld

Pokorni: létrehozzuk a Budapest-minisztériumot

A Budapest Városfejlesztési Minisztérium elsődleges feladata lesz a fővárost segíteni abban, hogy az új Nemzeti Fejlesztési Tervben Budapest fejlesztése megfelelő súllyal szerepeljen – mondta a Fidesz alelnöke.

Kormányra kerülése esetén a Fidesz Budapest-fejlesztési és vidékfejlesztési minisztériumot egyaránt alakít – közölte Pokorni Zoltán. Mint mondta, az Orbán Viktor pártelnök által az előző napi miniszterelnök-jelölti vitán bejelentett Budapest-tárca létrehozása azért indokolt, mert le kell zárni a rossz utak, az elszalasztott lehetőségek, a csalódás és a kiábrándulás 15 éves korszakát, és meg kell nyitni az otthonteremtés, a városépítés szakaszát.

A Fidesz alelnöke szerint ez a minisztérium valósítja majd meg az állam budapesti feladatait: felépíti a 4-es metrót, előkészíti, megtervezi az 5-ös metrót, felépíti a hiányzó Duna-hidakat, segít felszámolni a parkolási káoszt, bevonja az elővárosi vasutakat a tömegközlekedésbe, és megvalósítja a Főtér-programot.


Demszky nem tudott együttműködni


Kitért arra, hogy az elmúlt 15 évben félmillió ember hagyta el Budapestet, és ma 300 ezerrel kevesebben élnek a fővárosban, mint 1990-ben. A főváros bajai közül a pártvezető a közlekedést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 16 év alatt tönkrement Európa egyik legjobb tömegközlekedési rendszere. „Egyetlen méter metró nem épült ez idő alatt, Demszky Gábor főpolgármester öt-hat miniszterelnökkel sem tudott együtt dolgozni” – jelentette ki. Felsorolta, hogy csökkent a villamos-, a HÉV-, a troli- és az autóbuszjáratok hossza, kevesebb, egyre lerobbantabb jármű közlekedik, miközben a BKV-jegyek ára „dinamikusan nőtt”. Azt mondta, ne gyorsítsunk Budapesten, mint ahogy a szocialisták ajánlják, mert így sem lehet kikerülni a kátyúkat.


A Fidesz alelnöke szerint a jelenlegi helyzetből való kilábalás első feltétele az együttműködés kialakítása a Fővárosi Önkormányzat, az agglomerációs gyűrű képviselői és a kormányzat között, és „erre tesz javaslatot Orbán Viktor a Budapesti Fejlesztési Minisztérium megteremtésével”. Pokorni Zoltán szerint a Budapest-minisztérium megteremtése nem új ötlet, mert az 1870-ben – három évvel a főváros egyesülése előtt – létrehozott Fővárosi Közmunkák Tanácsa már megvalósította a konzervatívok és a liberálisok összefogását Budapest érdekében.


Kérdésre válaszolva a Fidesz alelnöke azt mondta, vannak már elképzeléseik a Budapest-minisztérium vezetésére, nevet azonban nem mond. Hozzátette: abból, hogy ő vezeti a Fidesz budapesti listáját, semmi nem következik.


A párt alelnöke a 100 ezres minimálbérről elmondta, hogy 2010-ig megvalósítják a tervet. Közölte: tisztában van azzal, hogy a minimálbér ilyen mértékű emelése komoly vitákat vált ki, de mint mondta, ez már akkor is így történt, amikor a Fidesz-kormány annak idején 40 ezer forintra emelte a minimálbért. Hozzátette: a lépéstől a magyar gazdaság nem omlott össze, sőt, az emelés jót tett a gazdaság egészének. A minimálbér százezer forintra emelését egyébként Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelentette be a szerdai Orbán–Gyurcsány vitán.


Demszky: Orbán megint álmodott


Budapestnek nem egy újabb minisztériumra, hanem egy Budapest-barát kormányra van szüksége – jelentette ki a főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor visszautasította a nagyobbik ellenzéki párt vezetőjének felvetését, és megjegyezte: „Orbán Viktor ismét egy nagyot álmodott, egy nagy Budapest-minisztériumot vizionált”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik