Belföld

Plusznyugdíj: nemmel és igennel is szavazott a Fidesz

Az első körben, salátatörvényként nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését, később, az azt módosító önálló képviselői indítványt viszont megszavazta a Fidesz-frakció. A kormányfőjelölti vitán Gyurcsány azt állította, hogy Orbán nem szavazta meg a javaslatot, Orbán Viktor azt mondta, hogy az igen gombot nyomta meg.

Az Országgyűlés 2003. február 4-én módosította a nyugdíjtörvényt, azaz kiegészítette a jogszabályt egy 6/a paragrafussal, amely a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetéséről rendelkezik. Az úgynevezett salátatörvényt az akkori jegyzőkönyv tanúsága szerint az ellenzék nem szavazta meg, orbán Viktor pedig nem vett részt a szavazáson.

A jogszabályt később Göndör István és Csákabonyi Balázs szocialista képviselők indítványa módosította. A honatyák javaslata arról szólt, hogy az abban az évben kifizetendő 13. havi nyugdíjat ne egy részletben novemberben, hanem két részletben fizessék ki. Ekkor az Országgyűlés 365 képviselője, így a Fidesz frakció és Orbán Viktor is igennel szavazott.


Bár a módosító indítvány csak a kifizetések időzítéséről szólt, a fideszes képviselők igen szavazata értelmezhető úgy is, hogy már támogatták a 13. havi nyugdíj intézményét, amelyre bevezetésekor még nemmel szavaztak.

A szerdai kormányfőjelölti vitában Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy Orbán Viktor nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat bevezető jogszabályt, míg Orbán Viktor közölte: az igen gombot nyomta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik