Belföld

Matolcsy szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség

Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség Magyarországon, amelynek elemei az egyensúly helyreállítása, a növekedési elsőség visszaszerzése a régióban, az államadósság növekedésének megállítása, és az, hogy az ország 2010-ben csatlakozzon az eurózónához - mondta Matolcsy György.

A Fidesz gazdaságpolitikusa a Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) elnökségi ülésén csütörtökön Budapesten elmondta: egy ilyen fordulat végrehajtása során a kamarákra lényegesen nagyobb szerep hárulna, az állami feladatok egy részét megkapnák, nagyobb súlyú lenne részvételük a közbeszerzési tanácsokban, és nőne szerepük a Széchenyi-terv döntőbizottságában, kuratóriumában.

Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke kijelentette: egy felzárkózó gazdaságban a liberális gazdaságpolitika, amely teljesen a piacra bízza a magyar kis- és középvállalkozások problémáinak megoldását, egyenlő azok halálra ítélésével. Matolcsy György szerint a kamaráknak át kellene venniük az ITDH Magyar Befektetésösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-tól a kereskedelemfejlesztési feladatokat is.

Felhívta a figyelmet: a két nagy párt különböző gazdaságpolitikai megoldásokat kínál. Míg az MSZP megszorításokat tervez, a Fidesz a munkahelyek megőrzését és az új munkahelyek teremtését helyezné gazdaságpolitikája középpontjába – jelentette ki. Hozzátette: a szocialista párt az uniós forrásokon alapuló fejlesztési programok mellett egy 1200 milliárd forintos egyensúlyjavító intézkedéscsomagtól várja a gazdasági helyzet javulását.

Matolcsy György szólt arról, hogy a Fidesz szintén szükségesnek tartja az évi 400 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket, az adóemelések és kiadáscsökkentő intézkedések helyett azonban radikális adó- és járulékcsökkentést tervez – tette hozzá a korábbi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik