Belföld

Már Paksnál is tetőzött a Duna

A Duna Paksnál 11 centiméterrel a legnagyobb vízállás alatt tetőzött. A folyó felső szakasza már apad, lejjebb azonban végig árad. A főpolgármester szerint, ha tovább apad a víz, akkor a Margit híd alatt elindulhat a forgalom.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

A Duna éjszaka tetőzött Paksnál 861 centiméterrel, amely 11 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb vízállástól. Budapestnél csütörtökön 845 centiméteres, Dunaújvárosnál 724 centiméteres a folyó vízállása.

A Tisza szintje Záhony fölött apad, a folyó árhullámának tetőzése Dombrád alatt jár. Az elkövetkező napokban 20-30 centimétert emelkedik a vízszint a folyó középső szakaszán, a Tisza Kiskörénél a harmadfokú védelmi készültségi szintet jelentő 800 centimétert már csütörtök estére eléri. A Bodrog emelkedik, a Hernád apad. A Körösök felső szakaszain ismét apadás kezdődött, és a Maros felső szakaszán is megindult az apadás.

Vasárnap kezdődik a kármentesítés

A Duna apadása után, a tervek szerint vasárnap megkezdődhet a kármentesítés az elöntött területeken – közölte a főpolgármester csütörtökön, a Hajógyári szigeten, amelynek 75-80 százaléka víz alatt áll. Hozzátette: vasárnap a Hajógyári szigeten és a Népszigeten elkezdik az elöntött részek szivattyúzását, majd a területek megtisztítását. Szólt arról, hogy Pünkösdfürdő felett a gáton átszivárgások, buzgárok vannak. Az éjszaka olajszivárgást is érzékeltek, amelyet egy, a víz által megmozgatott olajtank okozott. Kiemelte, hogy ha tovább apad a víz, akkor a Margit híd alatt elindulhat teljes szélességében a forgalom.

2901 kilométeren van készültség

A kormány hétfőn rendkívüli védekezési fokozatot rendelt el a Duna Komárom és Tass közötti szakaszára és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon.

Harmadfokú a készültség a Duna mentén a szigetközi alsó szakaszon, Tass alatt a bal parton az országhatárig, valamint a betorkolló folyók – Rába, Rábca, Marcal, Mosoni-Duna – alsó szakaszain. A Tiszán Záhony és Tiszafüred között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Berettyó és Sebes-Körös alsó szakaszán, tehát összesen 1190 kilométer védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 913 kilométer védvonalon, a Duna jobb partján Dunaföldvár alatt a Sión és a Nádoron, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, Kiskörétől Szolnokig, valamint Csongrád alatt és a Maroson, a Kraszna torkolati szakaszán, a Sajó torkolatánál, a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körösön, valamint a Hármas-Körös alsó szakaszán.

Első fokú készültség 640 kilométer hosszon van: a Tiszán Vásárosnamény és Kisar, Tiszafüred és Kisköre, valamint Szolnok és Csongrád között, a Szamos, a Kraszna felső szakaszain, a Hernádon és a Zagyva torkolati szakaszán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik