Belföld

Demszky szerint Orbán elveszítette a választást

A főpolgármester szerint azt is tudja, hogy „ismét a budapestiek akadályozzák meg”, hogy kormányfő legyen.

Magyarországnak nem újabb minisztériumra, hanem budapestbarát kormányra van szüksége – mondta a liberális politikus.

A főpolgármester szerint Orbán Viktor azon ötlete, hogy hozzanak létre Budapest-minisztériumot, az a demokrácia arculcsapása, mert így Orbán „nevezné ki a főváros vezetőit”. További probléma az ötlettel, hogy tovább élezné a vidék és Budapest közötti ellentéteket, valamint így tovább nőne az állam. „Nem azt mondja, hogy túl sok a 23+1 önkormányzat, hane még egy vízfejet akar” – tette hozzá. Egy ilyen minisztérium újabb konfrontációt jelentene a kormány és a főváros között.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint a Budapesti Városfejlesztési Minisztérium „egy marhaság”, ezután az következhet, hogy lesz Debrecen-államtitkárság, Kiskunhalas-főosztály, egészen addig, míg minden település fölött lesz egy állami hivatal.

Az ügyvivő kifogásolta a Fidesz mozgósítás tervét is, amely szerinte kampánycsendet sért, ha az ellenzéki párt aktivistái a választás napján is „beszélgetni” akarnak az emberekkel.

További aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Fidesz állítólag vasárnap „telefonos közvélemény-kutatásnak álcázott” hívásokkal akarja megkeresni az embereket. Az elképzelés szerint az aktivisták arról érdeklődnének, hogy az emberek elmentek-e választani, és ha nem, akkor részvételre buzdítanák őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik