Belföld

Több oka lesz az alacsony részvételnek

Elemzők a 2002-es rekordrészvételnél alacsonyabb voksolási hajlandóságra számítanak most vasárnap. A politikai elhivatottság mellett több tényező is befolyásolhatja – igaz, nem számottevő mértékben – azt, hányan járulnak az urnákhoz. Napos idő lesz, és tetőzik a Tisza.

Négy éve történt

A 2002-es országgyűlési választáson szokatlanul magas volt a részvételi arány. Az első fordulóban a választásra jogosultak 70,53 százaléka, a második fordulóban 71,19 százalékuk járult az urnák elé. A legmagasabb, 86,75 százalékos részvételi arány Vas megyében volt.

Az adatok szerint idén mind az első, mind a második fordulóban valamivel elmarad a részvételi hajlandóság a négy évvel ezelőttitől. Ez az első fordulóban azért különösen lényeges, mert ha nem jelenik meg a szavazatszámláló bizottság előtt az adott választókörzet jogosultjainak legalább fele és egy fő, érvénytelen a forduló.

Telek versus szavazókör

A politikai tényezők mellett azt, hogy végül hányan mennek el voksolni, több szubjektív tényező is befolyásolhatja. A bizonytalanokat, vagy a nem mélyen elkötelezett szavazókat például könnyen meggyőzheti a napsütéses idő, hogy inkább kiruccanjanak a telekre. Bár az este hétórás urnazárásra haza lehet érni, nem feltétlenül ez fogja vasárnap a családok programját befolyásolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) időjárás-előrejelzése az országgyűlési választások első fordulójára azt mutatja, hogy kellemes, napos idő lesz, csapadék nélkül. A hétvégén délnyugat felől fokozatosan egyre melegebb és száraz levegő áramlik hazánk térségébe. Vasárnap napos idő lesz, legfeljebb időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet. A reggel kissé hűvös lesz, 1-6 fok valószínű. Délutánra azonban 14-19 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Homokzsákpakolás versus szavazás

A választási hajrában megáradtak a folyók. A dunai ár valószínűleg levonul vasárnapig, a Tisza vízszintje viszont az előrejelzések szerint hétvégén tetőzik. Bár a kormányfő megígérte, hogy mindenki le tudja adni szavazatát, ha kell, új szavazókörök kijelölése árán is (ez több helyen már meg is történt), valószínűleg az ártérben lakók inkább otthonaik védelmével, és nem az ikszeléssel fognak foglalkozni vasárnap.

Egy esetleges hirtelen jövő járvány esetén is kieshet pár szavazó, hiszen azok, akik ágynak esnek, nem szavazhatnak. Jelenleg nincs járvány, így nem valószínű, hogy több megbetegedés lenne, mint négy évvel ezelőtt a választások időszakában.

Ezzel együtt természetesen kiszámíthatatlan a pontos részvétel, hiszen a kampányhajrában kérdéses, melyik párt mennyire tudja hatékonyan mozgósítani szavazóit, és kérdéses, a bizonytalanok mi alapján, és végül milyen programot választanak vasárnapra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik