Belföld

Próbaper indul az SZTE ellen

Az egyetem Budapest Média Intézetének több hallgatója sérelmezte korábban, hogy jogtalan díjfizetésre kötelezték tanulmányaik során - közölte Schöberl Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökségi tagja.

Schöberl Márton elmondta: a diákok jogi képviseletét és a per költségeit a HÖOK vállalta magára, a keresetet múlt héten nyújtották be a bírósághoz. Hozzátette: a perrel precedenst kívánnak teremteni azoknak a hallgatóknak, akik hasonló helyzetben vannak.

Egy hallgató perköltségének finanszírozását vállalják, de jogsegélyt más diákoknak is tudnak biztosítani. Szólt arról, hogy a HÖOK az ügyben kereste a kompromisszumot a Szegedi Tudományegyetemmel, de nem közeledtek az álláspontok. Megjegyezte: az egyetem változtatott jogsértő gyakorlatán, és ma már máshogy hirdeti a képzést. Ha nem volt jogsértő a korábbi gyakorlat, akkor miért változtattak rajta? – tette fel az érdekvédő a kérdést.

A próbapert indító Swiderski Erika közölte, hogy 2004-ben végzett a BMI-ben, és összesen 860 ezer forintot kellett fizetnie – szerinte jogtalanul – tanulmányaiért: kezdetben félévente 80 ezer forintot, majd harmadik évtől 90 ezer forintot. Mint mondta, azért vállalta a nyilvánosságot, mert szeretné, ha a bíróság is alátámasztaná, hogy sokaktól jogtalanul szedték a tandíjat, és arra bátorít mindenkit, lépjen ez ügyben.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) három levelező tagozatos, államilag finanszírozott, kommunikáció szakos hallgatója még 2005 tavaszán fordult az oktatási jogok biztosához. A diákok kifogásolták, hogy bár államilag finanszírozott képzésre járnak, mégis 80 ezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlájára fejlesztés címén.

A hallgatók csak akkor iratkozhattak be az intézetbe a következő félévre, ha befizették ezt az összeget. Az eset kapcsán Aáry-Tamás Lajos azt az álláspontot alakította ki, hogy ilyen címen nem szedhető díj a diákoktól. A perre való tekintettel a Szegedi Tudományegyetem nem kíván az ügyben nyilatkozni – közölte az MTI-vel Keczer Gabriella, az intézmény szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik