Belföld

A Duna átszervezte a főváros közlekedését

Szerdától lezárják a Batthyány téri gyalogos aluljáró egy részét, továbbra is rövidített útvonalon jár a szentendrei HÉV, a 2-es, a 19-es és a 18-as villamos és terelt útvonalon közlekedik a 34-es és a 106-os autóbusz – közölte a BKV Zrt.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

A Duna magas vízállása miatt a közlekedési társaság szerdától – biztonsági okokból – lezárja a Batthyány téri gyalogos aluljáró egy részét: a 2-es metró állomási bejáratától a Dunapart felé eső gyalogos aluljáró szakaszt, valamint a HÉV állomás előtti területeket. Keddtől az aluljáróban található pénztárak is zárva tartanak, zavartalanuk megközelíthető ugyanakkor a 2-es metró Batthyány téri állomása a tér felőli mozgólépcsőről.

A szentendrei HÉV mindaddig rövidebb útvonalon jár, amíg megnyugtatóan nem apad olyan mértékben a vízszint, hogy a Duna melletti HÉV-alagútban és a Batthyány téri végállomáson biztonságos, vízmentes terület álljon rendelkezésre. Így a szentendrei HÉV továbbra is csak a Margit hídig közlekedik, a Margit híd és Batthyány tér között a 60-as és a 86-os autóbuszokat lehet igénybe venni.

A vízállás további várható emelkedése esetén szerdától lehet arra számítani, hogy a 19-es és a 41-es villamosok Batthyány téri végállomása sem használható. Ebben az esetben a budai rakparti villamosok az Ybl Miklós tér megálló után, a Lánchíd előtt visszafordulnak Dél-Buda irányába. A Duna vízállásának emelkedése érintette a pesti oldalon a 2-es villamosok Lánchíd alatti alagútjának használhatóságát is: a vízállás miatt már múlt héttől rövidebb útvonalon, a Közvágóhídtól a Boráros térig járnak a 2-es villamosok. Ugyanígy múlt héttől sűrűbben közlekednek a 15-ös autóbuszok.

A BKV Zrt. kedden visszafordításra alkalmas vágánykapcsolatot épít ki a Március 15. térnél annak érdekében, hogy szerdától a 2-es villamossal az Erzsébet hídig lehessen közlekedni, elérve a Belváros területét. Óbudán a dunai ártéren több közutat lezártak a forgalom elől, ezért változatlanul terelt útvonalon közlekedik a 34-es és a 106-os autóbusz. A magas vízállás miatt a Margitszigeten sem közúti járművel, sem gyalogosan nem lehet közlekedni. Ezért a 26-os autóbusz sem jár. Azonban a Margit hídon és az Árpád hídon a villamosközlekedést a BKV Zrt. zavartalanul biztosítja. Biztonságos és akadálymentes a 2-es metró közlekedése a Duna alatti szakaszon. Itt előreláthatóan nem várható a forgalom korlátozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik