Belföld

A Szigetközben már apad a Duna

A tetőzést követően hétfőn délután lassú apadás indult a Nagy-Duna magyarországi felső szakaszán: a szigetközi Nagybajcsnál kétóránként egy centiméterrel csökken a vízszint – tájékoztatott a vízügyi hatóság.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu



A folyó vízszintje tetőzéskor nem érte el a 2002-es árvíz legmagasabb szintjét, de az előrejelzések szerint az árhullám lassabban vonul le és tartósabb lesz a négy évvel ezelőttinél – mondta Dunai Ferenc, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Ebben az esetben a védművek jobban átáznak, ami veszélyes lehet – tette hozzá. A Győr-Moson-Sopron megyei folyószakaszon a gátak jelenleg jól bírják a terhelést.

A Szigetközben jelentkező fakadóvizek, buzgárok ellen a honvédség közreműködésével védekeznek a vízügyesek. A Mosoni-Duna tetőzése hétfőn délután kezdődött Győrnél, 712 centiméteres vízállással. Ez a szint 95 centiméterrel marad el a 2002-es árvíz legmagasabb szintjétől. Az ár elöntötte a folyóparti csónakházakat, és víz alá került a győri strand is.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik