Belföld

Kondor kontra ÉS: első fokon

A bíróság első fokon nem ítélte szabadságvesztésre Vásárhelyi Mária szociológust és Kovács Zoltánt, az ÉS főszerkesztőjét.

Kondor Katalin és a 2005 januárjában még elnöklete alatt álló Magyar Rádió Rt. indított aljas célból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt büntetőeljárást egy, az ÉS-ben megjelent cikk miatt a szerző és a főszerkesztő ellen. Kondor Katalin eredetileg négy, általa valótlannak és becsületsértőnek tartott állítás miatt tett feljelentést, majd a tárgyaláson – ahol a Magyar Rádió képviseletében már senki nem jelent meg – csak arra a mondatra tartotta fenn a vádat, hogy „a rádió vezetése a jelzett időszak alatt személyiségi jogi perek sorozatát indította mindazok ellen, akik bármilyen formában kritikával illették az intézmény működését, az összeg, amellyel így az intézmény vezetői megrövidítették az adófizetőket, illetve közvetlenül az általuk vezetett intézményt, több tízmillió forintos nagyságrendre rúghat”.

Kondor Katalin szerint a Magyar Rádió által fizetett ügyvédi munkadíj és perköltség összességében közelében sincs a több tízmilliónak. Hogy mennyi, azt sem ebben a perben, sem a korábban indított sajtó-helyreigazítási perben sem közölte. (Azóta a Nyilvánosság Klub által indított perben a bíróság első fokon kötelezte a Magyar Rádiót a perköltségek és a külső ügyvédi irodáknak fizetett munkadíjak pontos összegének, mint közérdekű adatnak a közlésére.) A bíróság felmentette a vádlottakat a rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól azzal az indokolással, hogy a vád tárgyává tett mondat meg sem közelíti a büntetőjogi felelősségrevonás feltételeit. Az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik