Belföld

Gallup: az MSZP áll jobban

A biztos szavazók körében az MSZP négy százalékpontos előnyre tett szert a Fidesszel szemben; az SZDSZ esetében valószínűsíteni lehet a parlamentbe jutást, míg az MDF-nek erre jóval kevesebb az esélye - derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet legutolsó, pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

A Gallup megállapítása szerint az MSZP-szimpatizánsok 76 százalékával szemben a Fidesz tábor 70 százaléka mondja, hogy biztosan részt vesz a választásokon. Az SZDSZ mozgósítottsága a Fideszéhez hasonlóan 70 százalék, az MDF szavazóknak pedig csak a kétharmada ígéri biztosra a részvételét a voksoláson.

A fenti különbség eredményezi, hogy az MSZP biztos szavazó pártválasztók körében mért egy héttel korábbi egy százalékpontos előnye 4 százalékpontra nőtt, és a Fidesz 42 százalékával szemben jelen pillanatban 46 százalékra számíthatna.

Az SZDSZ ebben a válaszadói körben megközelíti az 5 százalékos határt (4,8 százalék), de valószínűsíthető, hogy nem lesz meg a bejutáshoz szükséges számú szavazata. E megállapítást két tényezőre alapozza a közvélemény-kutató intézet. Egyrészt az SZDSZ “biztos” szavazóinak eltökéltsége kisebb, mint a riválisoké; másrészt az elmúlt időszakban egyszer sem mért a Gallup 5 százalék feletti támogatottságot az SZDSZ-nél. Az ötszázalékos eredmény minden esetben felfelé kerekítés eredményeképpen alakult ki – írja a Gallup.

Az MDF esetében ennél világosabb a kép, hiszen a 3,6 százalék nem lesz elég a bejutásra. Jelen pillanatban nincs akkora részvételi szándék, aminek megvalósulása esetén megszerezhetnék a bejutáshoz szükséges szavazatmennyiséget.

A teljes népességben az MSZP támogatottsága 32 százalék, a Fidesz szorosan mögötte, 31 százalékon áll. Az SZDSZ támogatottsága ebben a körben 4, az MDF 2 százalékot ér el. A Munkáspárt, a Centrum Párt és a Harmadik Út egyaránt egyszázalékon áll. A pártpreferenciát firtató kérdésre 13 százalék mondja azt, hogy nem megy el választani, míg 10 százalék bizonytalan és 5 százalék megtagadja a válaszadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik