Belföld

Levonulóban a tiszai árhullám

Vásárosnamény felett már apad a Tisza, Tokajig viszont még árad - közölte a vízügy vasárnap az MTI-vel.

Az áradás miatt Tiszabercelnél a bal parton, illetve az oda torkolló Lónyay-főcsatorna Nagyhalász-Buj-Gávavencsellő közötti részén első fokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – mondta a nyíregyházi szervezet helyettes sajtóreferense, Szamos Ferenc. Hozzátette: Dombrádnál és Tiszabercelnél, ahol egy nap alatt 50-50 centimétert emelkedett a Tisza vízszintje, még további vízállás-emelkedést várnak a vízügyi szakemberek.

A sajtóügyeletes kitért arra is, hogy a Tisza kisari töltésrésze megrongálódott rézsűburkolatánál a 8 kilométeres gátszakaszon megtörtént a sérült burkolat úgynevezett takarásos bevédése. A végleges helyreállítást később végzik majd el, amikor árhullámok már nem hátráltatják a felújítást – fűzte hozzá.

A határon túli hegyekben az éjszakai hűvösebb időjárás következtében lassult hóolvadás, az utóbbi két napon eső sem volt, így tetőzött és apad a többi szabolcsi folyó, a Szamos, a Túr, valamint a Kraszna is. A Lónyay-főcsatornán az oda átemelt belvíz miatt magas, 6-7 méter közötti a vízszint Kemecsénél és Kótajnál, emiatt fokozottan ellenőrzik a gátakat.

Szamos Ferenc a belvízről elmondta: Felső-Szabolcsban és a beregi öblözetben másodfokú a készültség, további kilenc belvízvédelmi szakaszon pedig I. fokú, valamint védekezik 4 vízgazdálkodási társulat és 18 önkormányzat is a területén.

Az utóbbi 24 órában 2,2 millió köbméter vizet emeltek át a szivattyúk a földekről a csatornákban és a folyókba, így 20 ezer hektár alá csökkent az elöntött terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik