Belföld

Szakértők szerint Kondor Katalin ügynök volt

Több szakértő állította csütörtökön a Fővárosi Bíróságon, hogy Kondor Katalin azonos a Vári fedőnevű titkosügynökkel.

Szakértő tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Kondor Katalin volt rádióelnök által Vásárhelyi Mária szociológus-közíró, az ÉS és az ÉS főszerkesztője ellen indított per tárgyalása a Fővárosi Bíróságon – írja a Népszava. A személyiségi jogi eljárás tárgya egy, az Élet és Irodalom című hetilapban korábban megjelent cikk, amelyben Vásárhelyi említést tesz a Népszavában megjelent, úgynevezett 6-os kartonról.

A tárgyalás során tanúvallomást tett Sipos Levente történész, aki szakértőként elemezte a Kondor Katalinnal kapcsolatba hozott állambiztonsági iratokat. Megállapította, hogy a 6-os karton hiteles, amelyet a további dokumentumok is alátámasztanak. Sipos nyilatkozata szerint – az iratok összképét tekintve – kijelenthető, hogy a volt rádióelnök beszervezése sikeres volt. Hasonló tartalmú vallomást tett Varga László szaktörténész-levéltáros is, aki a vonatkozó dokumentumokra hivatkozva azt állította: Kondor minden kétséget kizáróan megegyezik a Vári fedőnevű titkos megbízottal.

Ismert, az ügyben korábban sajtó-helyreigazítási pert indított a Népszava ellen a volt rádióelnök, amely végeredményeként jogerősen elmarasztalták és helyreigazításra kötelezték a lapot. Jelenleg is folyamatban van egy másik eljárás, amelyben Kondor Katalin többmilliós kártérítést követel a Népszava kiadójától.

A Vásárhelyi Mária elleni per csütörtöki tárgyalását elnapolta a Fővárosi Bíróság. A következő tárgyalási nap májusban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik